29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Преди старта на Рали Дакар 2017: мотоциклетите

След като вече ви запознахме със ситуацията при автомобилите, нека сега обърнем внимание на „леката кавалерия” в рали Дакар 2017 – мотоциклетите. Както винаги, този клас е най-многоброен и този път, за разлика от колите, почти запълва квотата си със 145 регистрирани машини.

Естествено, и в „Дакар” 2017 се очертава поредната епична битка между тоталните доминанти от КТМ и вечните опоненти от Honda. За настоящото издание, австрийският Red Bull KTM Factory Racing Team разчита на 6 изключително опитни пилоти, водени от последния победител в надпреварата Тоби Прайс. Австралиецът може да се похвали с успех, който дори легенди като Стефан Петерханзел, Сирил Депре и Марк Кома не са пустигали – да грабне титлата в едва второто си участие на рали „Дакар”. Заедно с новия тим лидер Прайс, за КТМ ще карат Сам Съндърленд, Матиас Валкнер, Антоан Мео, Иван Рамирез и чаровната Лая Санц.

В допълнение, дъщерната марка Husqvarna (спонсорирана от енергийната напитка Rockstar Energy)ще разчита на детето – чудо Пабло Кинтания и ендуро ветерана Пиер Александър – Рене.

С частни машини КТМ ще видим словашкият мегаталант Стефан Швитко (2-ри тази година) и сънародникът му Иван Якес, испанецът Херард Фарес Гуел, ендуро шампиона Иван Сервантес и други талантливи ездачи.

Monster Energy Honda Team, както официално се зове японският HRC, този път има абсолютните амбиции най-накрая да овладее титлата в „Дакар”. За целта, отборът ще разчита на Хоан Бареда, Пауло Гонсалвеш, Микаел Метж и Рики Брабек. За съжаление, поради контузия, най-добре представилият се в миналия „Дакар” – Кевин Бенавидес, няма да стартира и оставя отборът в доста компактна формация.

Yamaha също не се отказва от амбициите си да си възвърне титлата след години отсъствие. За целта, френският тим на японската марка разчита на изключително опитните Елдер Родригеш, Адриан Ван Беверен, Алесандро Ботури и Родни Фаготър. С двама пилоти пък ще се представят французите от Sherco – Хуан Педреро Гарсия и Адриан Метж.

За пръв път с официален тим в рали Дакар 2017 ще участва китайската марка Zongshen. Общо 5 мотоциклета от модела Cyclone ще се наредят на старта, с двама френски пилоти – двигателят на проекта Уили Жобар и трикратния победител в Touquet Enduro Тиери Бетис, плюс трима китайски новобранци. Най-известният азиатски пилот на тима ще е китайската поп звезда и актьор Йен Ричи.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:58 2
+ 0
- 0
sffsdf19733
+ 8
- 0

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.