19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Преди старта на рали Дакар 2016: ATV-четириколките

Най-младият клас в историята на рали Дакар – този на ATV-четириколките, напук на тенденцията за намаляване на участващите в състезанието, се радва на стабилен и дори нарастващ интерес от участници. Нещо повече, откакто надпреварата е в Южна Америка, броят на участниците се утрои спрямо изданията в Африка.

Именно в тази категория бе и първото българско участие в "Дакар" през 2011 година в лицето на Петър Ценков и Тодор Христов.

Тази година, в класа на четриколките също няма да е леко, тъй като в играта се връщат братята Маркос и Алехандро Патронели, всеки от тях с по две победи в латиноамериканското издание на рали Дакар. Дали някой от тях ще надделее в битката при четириколките? Много е възможно, като се има предвид, че в предишните си участия всеки един Патронели оставяше останалите претенденти с „камионджийска” разлика след себе си. Но, все пак Алехандро не е участвал отдавна, а последното каране на Маркос бе пълно фиаско, при което той дори можеше да загине. „Нямаме конкретни цели”, заявява Маркос. „започнах да тренирам едва преди три месеца, а от отпадането ми през 2014-та, не съм участвал в състезания”. А брат му Алехандро го допълва: „Първо и най-важно – просто сме щастливи, че ще участваме пак. И нека видим какво ще стане.”

Настоящият носител на титлата Рафал Соник, вече е на възраст, но не вярваме да се остави и да пусне кокала. Полякът се подготвяше активно през годината и вярваме, че ще е на ниво. Победителят от рали Дакар 2015 Игнасио Касале, пък е в повече от отлична форма и неизменно ще се старае да дублира титлата си. Силен шанс имат и нови надежди като Йеремиас Фариоли, Мохамед Ибу Иса и Нелсон Аугусто Санабриа Галеано (всеки отчел се с етапни победи). Всеки един от тях също може да се окаже изненадата на рали Дакар 2016.

И все пак, рекордьорът по изминати километри с ATV на рали Дакар не е нито един от гореизброените мъжаги, а една крехка дама с френско-италиански произход. Става въпрос за Камелия Липароти, която е професионална скиорка, фотографка и екстремна натура има 6 завършени участия от 7-те състезания в Южна Америка и над 62 000 състезателни километра. Повече и от ветерана Рафал Соник. За рали Дакар 2016, 47-годишната дама има скромни амбиции – да се представи добре, да завърши и да продължава да натрива носовете на мъжете.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:31 1
+ 0
- 0
sffsdf5548
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.