19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Преди старта на рали Дакар 2018: автомобилите (видео)

Снимка: dakar.com

Броени дни остават до старта на юбилейното 40-то издание на оф-роуд маратона рали Дакар. Надпреварата празнува двоен юбилей, тъй като на 6 януари от перуанската столица Лима, ще стартира и 10-тото й издание на територията на Южна Америка. Повече за маршрута може да научите от ТУК.

Над 340 състезателни машини от всички класове - мотоциклети, ATV, SSV-бъгита, автомобили и камиони ше приемат тежкото предизвикателство на рали Дакар 2018. Започваме с "кралския клас" на надпреварата - автомобилите, където на стартовата арка в Лима ще видим точно 92 машини.

"Дакар" 2018 ще бележи последното участие на заводския тим на Peugeot в пустинния маратон от настоящата програма. "Лъвчетата" се завърнахав пустинята след четвърт век отсъствие и след неуспешен дебют преди три години стигнаха до тоталната окупация на подиума миналия януари. Стефан Петерханзел взе своята титла №13, а негови подгласници станаха Себастиан Льоб и Сирил Депре.

Тази година французите отново са се наточили да окупират подиума и да се оттеглят с достойнство. Но дали "г-н Дакар" ще вземе победа №14? Много е възможно, но и останалите от тима не крият своите амбиции. А самото ръководство на Peugeot Sport не крие желанието си последната титла от пустинния маратон да падне в ръцете на 9-кратния WRC шампион Себастиан Льоб. Но не трябва да отписваме и Сирил Депре - шампионът от Дакар с мотоциклет много бързо израстна и като автомобилен пилот, като показателни за това са двете му поредни победи в не по-лесното Silk Way Rally. Желание за втора титла от Латинска Америка има и Карлос Сайнц, но за него успех ще е и да успее да "счупи каръка" и да финишира след 5-годишна злощастна серия.

Естествено, конкуренцията не седи със скръстени ръце. От X-Raid анализираха внимателно действията на френските си конкуренти и преди месец извадиха конкурентно на Peugeot 3008 DKR бъги. Машината MINI John Cooper Works Buggy изглежда доста добре проектирана и има всички теоретични данни да се опъне на "лъвчетата". Но има и един голям недостатък - не е тествана в състезателни условия и ще дебютира на терен едва сега, в ръцете на Мико Хирвонен, Брус Мензийс и Язид Ал-Раджи. А от Peugeot ще разчитат на още по-силна версия на своя болид - 3008 DKR Maxi, който е по-мощен, по-здрав и по-широк и стабилен.

От X-Raid не са изоставили и концепцията за 4х4 задвижвани машини, като на старта в Лима ще пусне и подобрена версия на MINI John Cooper Works Rally. С него ще карат традиционно силните пилотиОрландо Теранова и Нани Рома, както и Якуб Пржигонски и Борис Гарафулич. Определено, Свен Кванд иска да се презастрахова, но може би тази година отново ще трябва да е в сянката на французите, преди да се върне на бял кон догодина, както се случи след оттеглянето на Volkswagen преди време.

Toyota също не се отказва от битката за победа в рали "Дакар". Южноафриканското подразделение на японската марка Toyota Gazoo Racing SA Team е подготвило изцяло нов състезателен болид Hilux T1, с нова геометрия на шасито и окачването и подобрен (но за съжаление все още бензинов атмосферен) двигател. Двама победители от "Дакар" ще са зад волана на новите болиди - Жиниел Де Вилиерс и Насер Ал Атия. Към тях тази година се присъединява и опитният Бернард Тен Бринке. А партньорите на компанията от Overdrive Racing пускат още няколко подобрени версии на миналогодишния болид, също с опитни пилоти като Ерик Ван Луун, Ронан Шабо и други.

Toyota има амбициите и за поредна титла в категория Т2 за серийни всъдеходи. За целта, Team Land Cruiser Toyota Auto Body пуска два серийни всъдехода TLC 200 / V8, управлявани от ветерана Кристиан Лавией и бързия японец Акира Миура. Но най-любопитната новина около отбора на японците е дебюта на световноизвестният фтуболен треньор Андре Вияс Боас. Бившият наставник на Порто, Челси, Тотнъм и Зенит Петербург ще разчита на сънародника си Рубен Фариа - вицешампион от "Дакар" с мотоциклет.

Атрактивните близнаци Тим и Том Коронел, които години наред караха соло, тази година сядат в един кокпит с ново бъги Jeffries. Пилот ще е Тим, но двамата възнамеряват често да сменят местата си в кабината и отново да ни покажат своето виждане за "Дакар" с ежедневни видео репортажи.

Сред останалите атрактивни участници в категорията, може да отбележим ветеранът Карлос Соуса, който ще застане зад волана на Renault Duster T1, чешката рали-звезда Мартин Прокоп и парализираният от кръста надолу бивш мотоциклетен пилот Изидре Естеве, който ще кара специално модифицирано бъги.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 1
+ 0
- 0
sffsdf30148
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.