19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рали Дакар 2016: обзор етап 4 (видео)

Четвъртият етап на рали Дакар 2016 представляваше 429-километрова обиколка (с 10 км по-малко за камионите) около Сан Салвадор Де Хухуй. Освен че предложи на състезателите най-накрая пясък, това бе и първата част от т.нар. маратонски отсечки. Това ще рече, че пилотите нямаха право на техническа помощ от сервизните си екипи и не можеха да ремонтират машините си в бивака. В допълнение, бе забранена и смяната на гумите, освен ако не се намират на борда на съответното возило.

Отсечката се проведе на доста голяма надморска височина, което доста се отрази на мощността и поведението на различните типове превозни средства, но това явно не се отнасяше за болидите Peugeot 2008 DKR, които бяха тотални доминанти, а екипажите им се поздравиха с тройна етапна победа и трета поредна в рали Дакар 2016.

В рамките на 30 секунди на финала на отсечката долетяха три машини на френската марка, като за пръв път Себастиан Льоб отстъпи дневния подиум на съотборника си Стефан Петерханзел. Нещо повече, Себ бе изпреварен и от Карлос Сайнц и трябваше да се задоволи с третото място за деня.


Stage 4 Summary - Car/Bike - (Jujuy / Jujuy) by Dakar

Доста след френското трио – на почти 5 минути финишира Насър ал Атия (Mini), следван от Сирил Депре (Peugeot) и Язид Алраджи (Toyota). В генералното класиране на рали Дакар 2016 Себастиан Льоб продължава да е начело, с 4:48 минути аванс пред Петерханзел, а Ал Атия е трети, на 11 минути от лидера. Топ 10 допълват Лийрой Поултър (Toyota), Карлос Сайнц, Жиниел Де Вилиерс, Мико Хирвонен, Сирил Депре и пилотите на Toyota Бернард Тен Бринке и Владимир Василиев. Всички общо взето са на около минута разлика един от друг.

Любимецът на публиката Роби Гордън за първи път завърши отсечка в топ 10, но в генералното класиране е доста назад – 33-и, заради час и половина наказания. Малко по-добре се представя 18-годишният му съотборник Шелдън Крийд, който е 25-и във временната подредба.

Вече имаме и някои знакови отпадания в класа на автомобилите. Надпреварата напусна още едно Mini – това на Стефан Шот, както и едно от Мицубишитата на заводския бразилски отбор с пилот Гилерме Спинели. А какво е чувството да отпаднеш от надпреварата ни разказва и показва Том Коронел, който също приключи рали Дакар 2016 вчера:

Нещо нечувано за Дакар – отпадналите мотоциклети до момента са по-малко от отпадналите автомобили – 6 двуколесни към 10 коли. В този ред на мисли, най-тежко бе отпадането от рали Дакар 2016 на ендуро шампиона Пиер Александер Рене (Husqvarna). „Пела” както е популярен французинът, катастрофира тежко на едва 29 километра преди финала и бе открит в безсъзнание от испанката Лая Санц. В крайна сметка, нараняванията му не се оказаха чак толкова тежки, но с това приключи дебюта му в ралито.

Иначе, в категорията на мотоциклетите, Хоан Бареда (Honda) отново бе най-бърз, но отново бе наказан. Този път испанецът отнесе цели 5 минути, което го нареди 4-и, на 3 минути след победителя Паоло Гонсалвеш (Honda). Втори за деня бе Рубен Фариа (Husqvarna), а трети Кевин Бенавидес (Honda).

В генералното класиране на рали Дакар 2016, Гонсалвеш излезе начело, следван от Бенавидес и Бареда. Досегашният лидер Стедан Свитко (КТМ) е 4-и, след като изгуби 6 минути в етапа и завърши на 12-о място.

При ATV-четириколите, след ревизиране на стартовите времена, победител се оказа перуанецът Алексис Ернандес, а не както бяхме обявили по-рано Маркос Патронели, който всъщност е втори, на нищожните 4 секунди. Трети бе още един представител на Перу – Енрике Умберт Окумура.

В генералното класиране, начело е Игнасио Касале (5-и за деня), следван от Марсело Медейрос и братът на Маркос – Алехандро Патронели (9-и за деня). И ако се чудите защо не споменаваме марки на возилата, то е поради простата причина, че всики изброени пилоти разчитат на Yamaha.


Stage 4 Summary - Truck/Quad - (Jujuy / Jujuy) by Dakar

Тим лидерът на Iveco Херард Де Рой триумфира в класа на камионите след 4-и етап на рали Дакар 2016. Холандецът бе най-бърз почти през цялото време на 419-километровия маратонски етап, но успя да отскубне едва 37 секунди пред пилота на MAN Петер Верслаус. Трети се класира съотборника на Верслаус - Ханс Стейси, с 1:18 мин. пасив на водача.

Топ 10 на надпреварата при най-големите допълниха Федерико Виягра (Iveco), Едуард Николаев (Камаз), Серхей Вязович (МаЗ), Мартин Коломи (Tatra), Алеш Лопрайс (Iveco), Айрат Мардеев (Камаз) и Тон Ван Генугтен (Iveco). Сериозно впечатление прави, че всичките в десетката са събрани в рамките на едва 6 минути, което е силно необичайно за тази категория, особено след такъв дълъг етап, където обикновено се получават разлики до над половин час.

В генералното класиране при камионите на рали Дакар 2016 Верслаус измести съотборника си Стейси с нищожен аванс от 26 секунди, а подиума допълва Федерико Виягра, на 1:21 мин. от водача. Четвърти е Айрат Мардеев, Следвн от Де Рой, Ван Генугтен, Коломи, Лопрайш, Николаев и Паскал Де Баар (Renault, 14-и за деня).

Днешният 5-и етап на рали Дакар 2016 отвежда надпреварата в Боливия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:31 1
+ 0
- 0
sffsdf5751
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.