28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рали Дакар 2017: победителите в етап 1

Буквално преди минути станаха ясни победителите в първия етап на рали Дакар 2017. Първата специална отсечка от тазгодишния пустинен маратон бе с дължина от едва 38,5 км, като бе и единствената на територията на най-новия домакин на състезанието - Парагвай. Както вече писахме, 319 машини застанаха на стартовата арка в Асунсион, а днешният етап отведе кервана на състезанието в аржентинския град Резистенциа.

При мотоциклетите, както често става, в първата отсечка претендентите за титлата не се раздадоха на максимум, за да запазят по-изгодни преследвачески позиции в същинските сериозни отсечки. Така, днес изгря звездата на Ксавие Де Султре (Yamaha), за когото това е първа етапна победа в "Дакар". Французинът изпревари с 2 секунди пилота на Sherco Хуан Педреро Гарсиа, а трети се класира звездата на Honda Рики Брабек. Машини на Хонда допълниха и топ 5, като 4-и се класира Микаел Метж, а 5-и - Пауло Гонсалвеш.

В класа на ATV-четириколките първата си етапна победа в "Дакар" спечели бразилецът Марсело Медейрос, който миналата година отпадна в петия етап. Втори за деня се класира Гастон Гонсалвез от Аржентина, а трети - парагвайската звезда Нелсон Аугусто Санабриа Галеано, за радост на родната публика по трасето. И тримата пилоти залагат на машини Yamaha за участието си в рали Дакар 2017.

При автомобилите, първата етапна победа в рали Дакар 2017 завоюва новоизлюпената звезда на Toyota Насър Ал Атия. Двукратният победител в маратона измъкна сериозните за късата отсечка 29 секунди пред Хавиер Понс с Ford и небезизвестния Нани Рома, който тази година кара Toyota Overdrive. Насър, между другото, бе сериозно притеснен, след като в последните километри, от двигателя на колата му започна да излиза дим, но успя да финишира благополучно.

Най-бързото Peugeot за деня бе това на Карлос Сайнц, който завърши 4-и, а топ 5 допълни Жиниел Де Вилиерс (Toyota).

В новото класиране за UTV и SSV машини поведе холандската звезда Тим Коронел, следван от брат си Том, с техните соло бъгита с двигател Suzuki. Топ 3 допълни руснакът Равил Маганов с Polaris.

При камионите, етапната победа днес бе за чеха Мартин Коломи с Tatra, който надви Тон Ван Генугтен (Iveco) и Мартин Ван Ден Бринк (Renault Sherpa). Топ 5 допълниха Алеш Лопрайш (Tatra) и миналогодишният шампион Херард Де Рой (Iveco).
Утрешният втори етап ще отведе кервана на рали Дакар 2017 от Резистенциа до Сан Мигел Де Тукуман. В менюто за деня са 803 километра, 275 км от които състезателни (284 за камионите).



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:58 1
+ 0
- 0
sffsdf19798
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.