24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Роби Гордън с 18-годишен съотборник в рали Дакар 2016

Американската мотоспорт легенда Роби Гордън за пореден път ще щурмува трасетата на "Дакар". Но този път, нещата около победителя от Baja 1000 и Nascar са още по-интересни - новият съотборник на американеца за легендарния пустинен маратон ще е най-младият автомобилен пилот в историята на надпреварата. Става въпрос за едва навършилия 18 Шелдън Крийд (Sheldon Creed), който вече е мотоспорт сензация в САЩ.

Роби Гордън, добре познат със своите зрелищни изпълнения и жизненост, още веднъж прави доста смел избор, взимайки за съотборник младия талант Шелдън Крийд. Крийд за момента взима и титлата за най-млад участник в следващия "Дакар" (и най-младият пилот с автомобил въобще) с възрастта си от 18 години, 3 месеца и 3 дни, на колкото ще бъде когато рали Дакар 2016 стартира. Въпреки крехката си възраст, новото попълнение има биографията на ветеран, с опита си в пилотирането на почти всичко на колела. "Бейби" Шелдън за пръв път вкусва победата едва на 5 години с колело BMX, преди да започне да се състезава в мотокрос и суперкрос, където държи всевъзможни рекорди за възрастта си.

Преходът на Шелдън Крийд към света на четириколесните машини минава без затруднения, след като младежът печели редица надпревари в шампионата Trophy Kart. А най-пресният подвиг на детето-чудо е победата му в уникалните серии Super Stadium Trucks, където "наказа" не кого да е, а самия г-н Роби! И това бе повече от достатъчно за Гордън да предложи на дръзкото хлапе място, което то веднага прие.

Шелдън, знаейки, че това предизвикателство ще е много различно от всички останали преди това, е доста скромен откъм очаквания. "Аз съм най-младият участник в рали Дакар, така че ще е супер ак оуспея да запазя колата цяла. Ще се опитам да се представя добре в някои етапи, бих искал да взема етапна победа, но е доста трудно, съдейки по това, което съм гледал. Нямате идея как бих се чувствал ако успея да финиширам в топ 10 на състезанието, ще е все едно съм на луната!"

Навигатор на Крийд в рали Дакар 2016 ще е небезизвестният Джона Стрийт (Jonah Street). Бившият мотоциклетист няма опит като автомобилен навигатор, но навигационните му умения му осигуриха 7-ото място при двуколесните в "Дакар 2010" и две етапни победи при 6 участия в маратона.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.