28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Сайнц, Прайс и Сотников спечелиха етап 5 на рали Дакар 2020

Етап 5 на рали Дакар 2020 предложи вълнуващи 353 състезателни километра между Ал-Ула и Ха’Ил. Отсечката не бе с толкова технична навигация, но впечатляваше с гигантски пясъчни хълмове, изискващи доста солидни умения за преодоляване.

Отпадането на Сам Съндърленд бе сред големите новини за деня. Пилотът на КТМ и шампион при мотоциклетистите от 2017 година падна тежко на 187 км в етапа, като нарани лошо гърба и лявото си рамо, като бе отведен от медицински екип в болница.

Тоби Прайс (КТМ) показа страхотно темпо и се пребори за етапната победа с пилотите на Husqvarna Пабло Кинтания и Андрю Шорт, изпреварвайки ги на финала съответно с 1 и 2 минути. Денят не бе особено добър за пилотите на Honda, като единствено Рики Брейбек успя да се доближи до челната тройка, завършвайки 4-и, с 3 минути пасив.

С успеха си, Прайс се изкачи до второто място във временната подредба на рали Дакар 2020 , измествайки Кевин Бенавидес (Honda, 7-и днес). Начело на класирането продължава да е Брейбек , който има преднина от малко над 9 минути пред шампиона от 2019 и 2017 г.

Интересен бе класът на ATV, където станахме свидетели на поредната приятна изненада в тазгодишната надпревара. Абсолютният дебютант в „Дакар” Ромен Дюту от Франция записа първата си етапна победа, надвивайки далеч по-опитни съперници. Дюту измъкна 47 секунди от Александър Жиру и 2:16 минути на Игнасио Касале. Това, обаче, не може да радва французина, тъй като той не финишира в етап 3 и, рестартирайки по системата Dakar Experience, не се бори за крайно класиране.

Касале продължава да е начело на генералното класиране, с комфортен аванс от над половин час пред сънародника си от Чили Джовани Енрико (4-и за деня) и 41 минути пред Симон Витсе (6-и в отсечката). Жиру е 6-и.

При автомобилите, Карлос Сайнц отбеляза втората си етапна победа в Дакар 2020. Пилотът на Mini “надбяга” съперника си от Toyota Насър Ал Атия с почти 3 минути и с над 6 съотборника си Стефан Петерханзел. Зад тях, голямата гонка бе между Язид Ал Раджи (Toyota) и Орландо Теранова (Mini 4×4), които завършиха с едва 23 разлика помежду си, в полза на саудитеца.

Етапната победа позволи на Сайнц да запази лидерството в генералното класиране при автомобилите. Матадорът увеличи аванса си пред Ал Атия до 5:59 минути,а Петерханзел изостава с почти 18.

В клас SSV, знаменитият дует на шампиона с мотор Сирил Депре и приключенецът Майк Хорн отбеляза първият си успешен ден в рали Дакар 2020. Френско-швейцарският тандем взе етапната победа, изпреварвайки поляците Арон Домжала и Мацей Мартон. И двата екипажа, обаче, не влизат в сметките за титлата – Депре и Хорн са с рестарт по Dakar Experience, а полският отбор е на близо 4 часа пасив спрямо водача, на 12-о място.

Така, реалната борба в челото бе между Конрад Раутенбах, Сергей Карякин, Кейси Къри и Чалеко Лопез, финиширали съответно на 3-о, 5-о, 7-о и 9-о място. Това доведе и до размествания в генералната подредба, където новият лидер е именно шампионът с ATV Карякин.

Руснакът има крехък аванс от една минута пред Къри, а Чалеко също е в сметките за титлата, с изоставане от 1:47 мин. Там можем да причислим и Остин Джоунс, който е 4-и, с пасив от малко под 5 минути.

При камионите, Камаз продължава с победния си марш(традиционно) в рали Дакар. Руснаците взеха челните три места в етапа, като най-бърз бе Дмитри Сотников. Сотников надделя с 3:06 мин. над Антон Шибалов, който пък измъкна нищожните 9 секунди на Андрей Каргинов.

Победата на Сотников, обаче, е малка утеха за незавидното му 7-о място, с над 2 часа изоставане от лидера в генералното. Шибалов пък детронира от втората позиция пилота на МаЗ Серхей Вязович (4-и днес), който вече е трети, с пасив от 23 минути спрямо лидера в подредбата Каргинов.

Етап 6 отвежда кервана на рали Дакар към столицата на Саудитска Арабия Рияд. Маршрутът ще предложи цели 477 състезателни километра, гарнирани с 353 км преход, а отсечката ще включва 100% пясъчно море без много ориентири. След тежкия етап, участниците ще се отдадат на заслужен почивен ден.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36441
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.