19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Сайнц пое командването след етап 9 на Дакар 2016

Карлос Сайнц (Peugeot) е новият лидер в генералното класиране на рали Дакар 2016, след като спечели днешната отсечка около Белен. Матадорът изпревари с едва 10 секунди Ерик ван Луун и 17 Мико Хирвонен, но и двамата пилоти на Mini са на голяма разлика от испанеца във временната подредба.

Основният конкурент на Сайнц – съотборникът му Стефан Петерханзел днес загуби над 9 минути в етапа и вече е втори в генералното, на 7 минути след водача. Трети в класирането продължава да е Насър ал Атия, като разликата му със Сайнц днес е еквивалентна на тази с Петерханзел от вчера – над 14 минути.

Любимият дебютант на феновете – Себастиан Льоб и днес нямаше ден, след вчерашната катастрофа. WRC-легендата завърши етапа на 18-о място, на час и 13 минути след Сайнц. В генералното. Льоб се срина до фаталното 13-о място, на 2 часа и 17 минути след водача.

Етапът, който е маратонски или без право на ремонти за мотоциклети и ATV, бе съкратен общо взето наполовина заради тежкото трасе, комбинирано с непоносима жега, които затрудниха по-голямата част от участниците още в първата част на отсечката. Така, за финал се взе втората основна контролна точка на трасето, макар някои от лидерите да бяха достигнали и до следващата.

При мотоциклетите, Honda за поредна година Бе на път да се раздели с амбициите за победа в „Дакар”, след като фаворитът за титлата Пауло Гонсалвеш получи сериозна повреда в радиатора на мотоциклета си и закъса в началото на етапа. Почти отказал се от състезанието, португалецът получи златния шанс на живота си, след като заради модификациите на етапа бе взето времето му за достигане на контрола, в която бе втори. Така, не само че остава в надпреварата, а и има шанса да се пребори за титлата, догонвайки водача в класа.

А той и днес се казва Тоби Прайс, който донесе поредна етапна победа за КТМ и е на път да осигури и поредната титла за австрийците. Прайс завърши с аванс от 7 минути пред Бенавидес, но след него в генералното е Стефан Швитко, също с КТМ, с близо 25 минути пасив. Трети във временната подредба на рали Дакар 2016 е Пабло Кинтания с Husqvarna (4-и за деня).

В класа на ATV-четириколките, най-бърз за деня бе Пабло Копети, който изпревари Алехандро Патронели и Браян Барагуанат. В генералното, обаче, Патронели са почти недостижими, като Маркос води на Алехандро с малко над минута, а третият – Алексис Ернандез е на цели 40 зад лидера.

При камионите, Херард Де Рой (Iveco) взе втора поредна и общо трета етапна победа, увеличавайки аванса си пред Едуард Николаев (Камаз) на цели 27 минути. Николаев нямаше добър ден, след като завърши 4-и, след съотборника си Андрей Каргинов. Втори за деня бе Тон ван Генугтен (Iveco), a в генералното класиране, челната тройка допълва Федерико Виягра, също с Iveco.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.