29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Silk Way Rally 2016: победителите

С 261 км специален етап от т Вухай до Хохот в Китай, приключи международният рали-рейд маратон Silk Way Rally 2016. Състезанието, което стартира от Москва, мина през Казахстан и финишира в Пекин днес за официалното награждаване, предложи на участниците близо 11 000-километров маршрут.

Без изненада, победители в класа на автомобилите в Silk Way Rally 2016 станаха Сирил Депре и Давид Кастера (Peugeot 2008 DKR). Французите бяха много константни в карането през цялото състезание и не отстъпиха от лидерството в генералното класиране нито един ден още след първите етапи.

Разбира се, последният етап на Silk Way Rally 2016 не мина без драма за бившите мотоциклетисти Депре и Кастера. На 30 километра преди финала се появи проблем в турбото на бъгито Peugeot, но за щастие бързо бе фиксиран от притеклите се на помощ Стефан Петерханзел и Жан Пол Котре.

Това е втора поредна победа за Peugeot в голямо оф-роуд състезание, след като Петерханзел и Котре спечелиха тазгодишното рали “Дакар” в Южна Америка, и първа за новия екипаж Депре – Кастера, откакто са в тима на френския автомобилен производител.

Иначе, конкуренцията от страна на X-Raid Mini бе повече от сериозна, като машини на германския тим окупираха челната петица, с изключение на най-високото стъпало на подиума. Сребърен медалист от „Пътя на коприната” стана саудитецът Язид Ал Раджи, а третото място остана за руснака Владимир Василиев. Топ 5 допълниха британецът Хари Хънт и казахстанецът Айдън Рахимбаев.

Също без особени изненади, Камаз постигна двойна победа в Silk Way Rally 2016, след като Айрат Мардеев и Дмитри Сотников отново завършиха на челните две места в последния етап на надпреварата и се подредиха така и в генералното класиране. Така, Мардеев добави още една титла от евро-азиатския маратон, след победата през 2012 година.

Третото място в класа на „големите момчета” остана за пилота на Renault Trucks Мартин Ван Ден Бринк. Топ 5 допълват Едуард Николаев и китаецът Ху Хонинг, с машини Камаз.

В класа на Т2 автомобилите (машини близки до серийните), станахме свидетели на огромна драма в последната част на последния етап от Silk Way Rally 2016. След като стартира като сигурен лидер в класа си, японецът Акира Миура (Toyota Land Cruiser) изгуби страшно много време в последните дюни от етапа и трябваше да отстъпи лидерството в класа на руснака Денис Березовски, също с Toyota.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:14 1
+ 0
- 0
sffsdf14239
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.