29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ценков и Маринов стартират предизвикателството Silk Way Rally 2016

Едва отшумели емоциите около представянето на българите на рали „Бреслау”, сега насочваме поглед към другото родно участие в световен оф-роуд форум – стартът на Петър Ценков и Иван Маринов в международното рали рейд състезание Silk Way Rally 2016 (рали „Пътят на коприната”).

Silk Way Rally 2016 стартира официално с пищна церемония на Червения площад в Москва в петък вечер, след което участниците се отправиха към първото си предизвикателство за следващите 15 дни – суперспециален етап с дължина едва 2 километра, край столицата на Татарстан – Казан, след чудовищен 800-километров пролог, който се проведе на атрактивно трасе вчера. След него, надпреварата ще предложи още две състезателни седмици и близо 11 000 километра трасе, което ще отведе участниците през Русия, Казахстан и Китай до площад "Танянмън" в Пекин.

Преди да стигнат до там, обаче, близо 130 състезателни машини - автомобили и камиони (сред които машините на някои от световните завезди на рали-рейда), ще трябва да се сблъскат с тежки трасета и маратонски етапи, като теренът ще е доста разнообразен - от скоростни черни пътища, през диви степи, планини, пустини и дюни, като се очаква трасето да е по-тежко от това на последните издания на рали „Дакар”.

Както вече писахме, на старта на Silk Way Rally 2016 ще застане и опитният български екипаж с пилот Петър Ценков, навигатор Иван Маринов и автомобил Opel Antara T1. За българите, това ще е трето участие след 2012 и 2013 година, като в дебюта си завършиха на 23-о място, а година по-късно влезнаха в топ 10 на тежката надпревара.

Иначе, във вчерашният пролог Ценков и Маринов са с 46-о време, но с разлика спрямо победителя Стефан Петерханзел (Peugeot 2008 DKR) от едва 30 секунди. Етапът, макар и валиден за генералното класиране, по-скоро служеше за определяне на същинската стартова решетка за първото истинско предизвикателство – 136-километровата специална секция от Казан до Уфа, гранирана с още близо 500 км преход. Само че, природата изигра лоша шега на участниците и заради проливни дъждове, организаторите отмениха днешния състезателен етап. Така, участниците ще се придвижат в конвой до Уфа, пестейки силите си за утрешния реален старт.

Може да следите представянето на Ценков и Маринов във реално време на сайта на Silk Way Rally ТУК. Очаквайте подробности!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:15 1
+ 0
- 0
sffsdf13631
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.