19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Теодор Кабакчиев 11-ти в световната ендуро надпревара Red Bull Sea to Sky 2016

Теодор Кабакчиев написа нова златна страница в своята спортна биография. Звездата на българското хард ендуро зае изключително престижното 11-то място при дебютното си участие в световната надпревара Red Вull Sea to Sky 2016. Състезанието се проведе в турския курорт Кемер и привлече 219 мотоциклетисти от 24 държави, сред които и доста професионалисти, представители на фирмени отбори. Тедо беше един от малкото участници успели да се преборят с всички предизвикателства и да преминат през финалната арка на „Red Вull Sea to Sky`2016“, разположена на 2365 метра надморска височина, като с това записа може би най-значимия успех в кариерата си до момента, наред с победата в ендурокроса и 19-то място в пролога на най-голямото състезание по хард ендуро в света – „Ерзбергродео 2016“.

Red Вull Sea to Sky е единствената надпревара, в която мотоциклетистите стартират от морето и стигат близо до небето – на 2365 метра надморска височина в планината Олимп. Седмото издание на Sea to sky започна в четвъртък с пролог на плажа на турската Ривиера, пред хотелите в Кемер. В квалификациите пилотите правиха една обиколка по трасе с различни препятствия и дължина от 1.3 километра. За изграждането му организаторите бяха използвали 250 тона камъни, повече от 50 големи гуми и 30 кубика дървесина. След квалификациите първите 150 пилоти бяха разделени в три групи по 50, съответно за Финал „C“, Финал „В“ и Финал „А“. Тедо стартира във Финал „А“, след като записа 44-то време и то само с една квалификационна обиколка от две възможни. Причината да направи само една бе закъснение. Кабакчиеви, баща и син, имаха проблеми на границата – пикапът им не беше пуснат в Турция и това наложи двамата да се върнат до Габрово, за да сменят колите. В крайна сметка Тедо пристигна в Кемер час преди старта на „Beach Race“, пропусна първата квалификация, а във втората кара, но беше доста уморен и записа слабото за възможностите си 44-то време.

След кратък сън, следобед Кабакчиев застана на старт за Финал „А“, в който пилотите трябваше да карат по трасето 15 минути, плюс една обиколка. Той стартира добре, изпревари доста конкуренти и се движеше на 5-6-та позиция, но на едно от препятствията се сблъска със друг състезател, моторите им се заклещиха и Тедо загуби ценно време. В крайна сметка българският шампион завърши 15-ти в първото от трите изпитания на „Red Вull Sea to Sky`2016“.

Второто бе т.н. „Forest Race“. Както говори и името, „Forest Race“ бе състезание в горите зад Кемер. Стартът отново беше от плажа, а трасето, което състезателите трябваше да изминат, бе с приблизителна дължина от 50 километра, с 8 контролни пункта и откриващи се страхотни гледки към морето. Тедо потегли от завоюваната предния ден 15–та позиция, но не успя да демонстрира най-доброто си каране и завърши втория пролог-етап на 22-ро място, на 21 минути от временния лидер – фирменият пилот на Sherco Уейд Янг от Южна Африка.

„Чувствах се отново уморен, може би не бях си отпочинал добре от дългия път и не можах да се концентрирам и да карам така, както мога по принцип“, обясни след „Forest Race 18 годишният талант.

22-то място означаваше, че габровският младок трябваше да потегли от трета редица в третото, най-сериозно и основно изпитание от Red Вull Sea to sky 2016 – Olympos Mountain Race. То започна от плажа в близкото до Кемер селце Чамюва, а финалът беше на 2365 метра височина, на връх Тахтали в планината Олимп. Състезателите потеглиха по коритото на река и срещнаха препятствия и камъни във всякакви възможни вариации. Финалните линии бяха три – златна, сребърна и бронзова. Златните отличия бяха само за онези, успели да преодолеят цялото 65 километрово трасе с 11 контроли и преминали през финалната арка на Red Вull Sea to Sky 2016. За превзелите втората линия (т.н. Сребърен финал) в рамките на лимита от 7 часа, имаше сребърни отличия, а тези, които успяха да се справят с речното корито в началото и да изминат първата трета от трасето, получиха бронзови медали.

Кабакчиев взе старта на третата десетица и малко по малко започна да изпреварва потеглилите преди него. Още в първите 10-15 километра Тедо вече бе задминал 5-6 състезатели и продължи да се придвижва напред. В този ден карането му спореше и нещата се получаваха. Малко преди финала ученикът от Националната Априловска гимназия застигна още двама състезатели и се амбицира да ги изпревари в заключителните метри. Падане обаче му попречи да намери място в топ 10 на тази изключително престижна надпревара. Габровският талант премина 11-ти през финалната арка и стана един от златните медалисти в Red Вull Sea to Sky 2016.

Победата извоюва пилотът на КТМ Ларс Енокъл от Австрия (KTM 250 EXC), следван от германеца Андреас Литенбихлер (KTM 300 EXC) и Скот Буверие от Южна Африка (KTM 250). Двама от професионалистите не можаха да завършат. Победителят от Forest Race Уейд Янг (Sherco 250, Южна Африка) катастрофира два километра след старта и отпадна. Същата участ сполетя и Били Болт (KTM) от Ваеликобритания, който скъса верига.

„Трасето беше доста трудничко – имаше къде да побутна, имаше къде да карам, имаше къде и да падна. Абе имаше от всичко. Повече от доволен съм – 11-то място не е никак лошо като за първо участие в това състезание. Мисля, че това е инай-големият ми успех до момента, въпреки че и на „Ерзберг“ тази година давах повече от отлични резултати, но в последния ден нещата се объркаха. Като се има предвид факта, че в Red Вull Sea to Sky 2016 пред мен завърши само един участник на моята възраст, и това е на световна надпревара, няма как да не съм щастлив от постигнатото“, сподели спортист №1 на Габрово за 2015-та, който с все по-големи крачки върви към елита на световното хард ендуро.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf17208
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.