20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

ВИДЕО: Войната в MOTO GP излезе извън контрол

Със страхотна драма завърши предпоследното състезание от календара на Moto GP в Малайзия. Разгарящата се словесна война между лидера в генералното класиране Валентино Роси и все още световния шампион Марк Маркес излезе извън конртол и се пренесе на пистата в драматичен сблъсък, довел до отпадането на единия и вероятно фатално наказание за другия.

Дани Педроса (Honda) стартира от първа позиция и типично в негов стил по никакъв начин не пожела да се включва в мръсната игра зад него, интересувайки се единствено от победата. Дребничкият испанец отново доказа, че когато е начело, е изключително трудно да бъде спрян и не позволи първата му позиция да бъде застрашена.

Зад Педроса обаче настана хаос. Съотборникът му Марк Маркес остана втори в първия завой, следван от Валентино Роси и претендента за короната на "Доктора" и негов съотборник в заводския тим на Yamaha Хорхе Лоренсо. Хорхе не направи добър старт и остана зад момчетата на Ducati Андрея Яноне и Андреа Довициозо, но бързо успя да се закачи за Роси още до петия завой на първата обиколка.

Малко по-късно Лоренсо успя да изпревари съотборника си и се устреми към втората позиция на Марк Маркес, нуждаейки се от максимален брой точки за стопяване на изоставането си в класирането от 11 пункта. Когато настигна младия си сънародник обаче Лоренсо не срещна никаква съпротива и бе пропуснат съмнително лесно от Маркес.

Малко след това към групата се присъедини и Роси, но на всички бе ясно, че няма как той също да види отворена врата, а напротив. Роси и Маркес се захапаха в свирепа битка, на няколко пъти очевидно преминаваща границата на добрия тон и феърплея. Така се стигна до ситуацията 13 тура преди края, когато в завой номер 13 Вале намали, изтика навън съперника си и по всичко изглежда изрита предното колело на Honda-та на испанеца, което доведе до неговото падане. Маркес все пак успя да вдигне машината и да стигне до бокса, а Роси завърши необезпокояван на трета позиция с очакване да получи наказание.

Двамата пилоти на заводския тим на Ducati Яноне и Довициозо не успяха да завършат, след като първият получи повреда, а вторият падна. Така четвъртото място остана за Брадли Смит (Yamaha), следван от Кал Кръчлоу (Honda), който бе с основна заслуга за инцидента с Довициозо. Първите 10 допълниха Данило Петручи (Ducati), Алекс Еспаргаро (Suzuki), Маверик Винялес (Suzuki), Пол Еспаргаро (Yamaha) и Щефан Брадл (Aprilia).

Преди да се произнесат комисарите относно евентуални наказания след Сепанг Валентино Роси продължава да води в класирането с 312 точки, но вече само със 7 повече от Лоренсо. До края на шампионата остава единствено състезанието във Валенсия на 8 ноември.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.