18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Война!!!

Страхотен скандал в DTM

Матиас Екстрьом с Audi триумфира във второто състезание от 5 кръг на германския шампионат за туристически автомобили DTM на пистата Red Bull Ring в Австрия. Надпреварата обаче ще се запомни с невероятния скандал, който разпали истинска война между Audi и Mercedes.

Причината е инцидент в последната обиколка между пилота на Audi Тимо Шайдер и двама от лидерите на Mercedes - Роберт Викенс и Паскал Верлейн. Във втория завой на последния тур лидерът в шампионата преди този старт Верлейн изпревари съотборника си Викенс, а Шайдер ги следваше плътно по петите. Секунди преди групата да достигне до завой номер 3 в ефир се гласът на боса на Audi Волфганг Улрих с думите "schieb ihn raus" или "избутай го". Това, което последва, взриви падока минути по-късно. Шайдер се доближи до Викенс и го удари отзад, предизвиквайки домино ефект след като Викенс се вряза във Верлейн и двата Мерцедеса се оказаха в чакъла, докато Шайдер продължи необезпокояван, но веднага след финала бе дисквалифициран.

Скандалът се разрастна моментално. Първоначално Улрих отрече да е давал подобни инструкции, но към полунощ от Audi разпространиха комюнике, приличащо на нещо като извинение.

"Очевидно това не беше желания край на едно иначе прекрасно състезание. Дисквалификацията на Тимо не е правилна, но определено не исках Роберт и Паскал да се озоват в чакъла. Съжалявам, че крещях "Тимо, избутай го", защото бях на върха на емоциите. Аз никога не комуникирам директно с пилотите и не знаех, че радиото е включено. Това не беше инструкция към Тимо, а емоционален възглас. Искам да се извиня сърдечно на Мерцедес за това недоразумение", гласи съобщението на Улрих.

"Гледах видеото и всичко е кристално ясно! Ако Audi искат да спечелят шампионата по този начин, то днес те започнаха война", изригна най-големият потърпевш в ситуацията Паскал Верлейн. "Надявам се всички да пишат за този случай и се надявам другата седмица никой да не си купи Audi", завърши по детински пилотът.

"След състезанието разбрах, че е имало обаждане. Докато карах не съм чул такива думи, но след това видях видеото", опита да се защити Тимо Шайдер. "Не направих нищо по-различно от предишните обиколки, мисля, че намерих идеално точката ми на спиране, не съм натискал излишно. За съжаление подпрях Роберт, а той на свой ред Паскал и двамата излетяха. Чувствам се много зле от този инцидент, защото състезанието беше тежко и много отпаднаха, а когато изхвърлиш лидера в класирането по такъв нелеп начин не е добре за никого"

Audi ще бъдат привикани за допълнително изслушване и е вероятно да последват още наказания. Това обаче не топли Верлейн, който престоя на първото място в генералното класиране едва 24 часа.

Иначе Матиас Екстрьом нямаше особени затруднения да спечели надпреварата от 34 обиколки. Заради сериозния дъжд в Австрия тя започна зад кола за сигурност с 20-минутно закъснение и още в началото Екстрьом поведе и не допусна да му бъде отнета първата позиция за своя 21 успех в сериите. Втори завърши Гари Пафет (Mercedes), а трети - победителят от съботната надпревара Едоардо Мортара (Audi). Денят бе ужасен за BMW, чиито най-предно класиран пилот бе Антонио Феликс да Коща на 10 място.

Успехът изстреля Екстрьом на върха в генералното класиране със 111 точки, следван от Мортара с 98 и Верлейн с 94. Следващият старт е в Москва от 28 до 30 август.

Видеото от инцидента, разпалил войната между Audi и Mercedes:



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:36 1
+ 0
- 0
sffsdf1380
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.