18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Втората половина на мотокрос сезона започва в Самоков

Състезанието на "Ридо" в памет на Георги Янакиев

Снимка: LAP.bg

След близо два месеца почивка втората половина на мотокрос сезон 2015 започва в Самоков. На легендарния мотополигон „Ридо” ще излязат 110 състезатели от 6 държави (България, Турция, Македония, Сърбия, Румъния и Кипър), които ще вземат участие в петия кръг от източноевропейския шампионат и шести в републиканския. Надпреварата ще бъде в памет на Георги Янакиев – една от ключовите фигури в развитието на мотоциклетния спорт в Самоков, човекът, който постави „Ридо” на световната мотокрос сцена.

През втората половина на 2015-та отново ще наблюдаваме зрелищни битки в класовете MX65, MX85, MX3, MX2 и МХ1. Всъщност това е предпоследен кръг от ИЕШ, който може би ще определи шампионите в някои класове, но в РШ остават цели пет състезания, така че там борбата за титлите продължава до последно.

В клас МХ65 с актив от 116 т. Димитър Грозданов (TM) води пред гръцкия пилот Антониос Сагмалис (KTM) с близо 40 т. В клас МХ85 Алекс Димитров (KTM, 139 т.) и Жулиян Георгиев (KTM, 136 т.) са окупирали първите две позиции в таблицата с минимална разлика от 3 т. Много близо до тях в класирането обаче са Николай Малинов (Kawasaki) и Виктор Касабов (KTM), които ще ги дебнат за грешка до последно.

Янко Ташев, Иван Петров и Валентин Матеев се включват в битката на клас МХ2

Заради равнопоставеността на близо 10 състезатели, клас МХ2 се очаква да бъде най-интересният до края на сезона. В тази категория на трасето в Самоков ще видим състезателят на домакините Янко Ташев (Yamaha), който от две години залага основно на супермото. Поради финансови причини Ташев стана поредният състезател, приключил с кариерата си в мотокроса.

Ето какво сподели той преди надпреварата в неделя: „Не карам мотокрос вече две години. Само супермото. Сега на това състезание ще участвам най-вече заради липсата на адреналин, тръпката, а и заради това, че е пред родна публика. Спрях поради липсата на финанси, за съжаление няма спонсори. Нямам никаква подготовка, тренирал съм само десет дни. Колкото до шампионата в момента, мисля, че Йовчев е фаворит в МХ1 и ще стане шампион, за МХ2 не мога да коментирам, тъй като не съм гледал последните състезания. Що се отнася до супермотото, там не тренирам изобщо, защото няма къде. Карам само и единствено на състезанията, така че главната цел в момента е да завършвам маншовете без контузии”.

Още един състезател ще засили конкуренцията в клас МХ2 на „Ридо” този уикенд. След близо 4 годишно отсъствие на трасето се завръща Валентин Матеев. 15-годишният пилот ще се състезава за отбора на „Троян Моторспорт” с Honda CRF 250, модел 2012 г. и ще е един вид заместник на Майкъл Иванов, който ще пропусне кръга заради участие в световния шампионат. Матеев започва с мотокроса на 6 годишна възраст, а от 7 години се занимава професионално.

Прекъснах за 4 години поради финансови причини. Най-големият ми успех е 5-то място в европейския шампионат в конкуренция от 30 състезатели. През 2010 станах републикански и източноевропейски шампион по мотокрос и супермото. Подготовката ми е малка, тренирал съм само три месеца, но има време за тренировки. Традиционно карах само в Добринище. Все пак мисля, че ще се справя.” – каза Матеев.

По предварителни прогнози освен тях в Самоков се очаква отлично да се представят и Любомир Васев (Yamaha), Тони Цветков (Yamaha), Асрин Пак (Турция, Husqvarna), Йонут Корбеа (Yamaha, Румъния), Христос Сагарас (Кипър, Honda). На трасето се завръща и възстановения от контузия на китките Иван Петров (KTM), който без съмнение също ще бъде сериозна конкуренция на фаворитите.

В генералното класиране на източноевропейския шампионат безспорен лидер е Валентин Роглев (KTM) със 181 т., следван от Кристиян Ангелов – 158 т. и Тони Цветков (Yamaha) – 126 т. Челната петица допълват Любомир Васев (Yamaha) – 116 т. и турският състезател Арсин Пак (Husqvarna) – 115 т.

В най-големия клас МХ1 на източноевропейския шампионат Тодор Тотев (Honda) води убедително с класирането с актив от 187 т. пред македонеца Християн Илиоски (Yamaha) и е силно мотивиран да вземе победата в Самоков. Илиоски има 144 т. и на практика шансовете му за титла за почти нулеви, още повече, че Тодор се връща от двумесечни тренировки в Белгия и е с чисто нова Honda CRF, модел 2016. За добри класирания ще се борят Денислав Ангелов (KTM) и Калоян Илиев (KTM), които също ще атакуват до последно челната тройка. За поредната титла в републиканския шампионат пък фаворит остава Николай Йовчев („Ринг клуб – Айтос”, Honda). Интересно ще бъде представянето на тримата кипърски състезатели в този клас, които оглавяват класирането на шампионата на средиземноморския остров.

Над 40 са заявките за участие в клас МХ, където лидер за източноевропейския шампионат е Веселин Малинов (Kawasaki) със 180 т. пред Атанас Петров – 148 (KTM). На трето място и на само 3 точки зад Петров е Юлиян Райчев (Kawasaki).

Гран при на Самоков започва както обикновено със свободните тренировки и квалификациите в събота, а откриването е в неделя от 10:30.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2338
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.