24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Втори кръг на V1 Challenge България в неделя

Едномарковият шампионат ще разтресе Велико Търново

Тази неделя, 9 август, в 16:00 часа, площад „Майка България“ във Велико Търново ще посрещне втория кръг на автомобилния шампионат V1 Challenge Bulgaria. Уникалното състезание ще вдигне адреналина на всички фенове на моторния спорт в старата столица в рамките на 4 часа. 

Пистата в центъра на града е с дължина 650 метра и феновете ще станат свидетели на зрелищни надпревари с мощните коли Volkicars, както и дрифт шоу с шампиона по дрифт - Павлин Пенев. Публиката ще стане свидетел и на уникалното Volkicar шоу с участието на новата Мис Автомобилизъм - Марина Колева.

Във втория кръг на състезанието участие ще вземат победителят от първия кръг на шампионата - Александър Язов и пилотите Григор Григоров, Симеон Донов, Къванч Оздемир - от Турция и Павел Цонев.

Дебют в шампионата V1 Challenge ще направи 22-годишният пилот Калин Стефанов. През последните 6 години той се състезава по българските писти с картинг, а през 2011 година завършва на второ място на Писта Бургас. В кариерата си има и две втори места в Националния шампионат по планинско изкачване.

На пистата в центъра на Велико Търново ще се състезава и Александър Панков. Той взе участие в шампионата за непрофесионалисти V2 Challenge Bulgaria през пролетта. След като тества автомобилите Volkicar и получи подробни обучителни инструкции от организатора на шампионата Тезджан Мустафов, той спечели правото да се състезава наравно с професионалните пилоти в шампионата V1 Challenge Bulgaria.

Състезанието във Велико Търново ще се проведе по система за директни елиминации. Състезателната част започва с квалификационна серия. Пилотите имат на разположение по 10 минути, за да постигнат възможно най-добро време за една обиколка. На база времената от квалификациите, пилотите се подреждат на стартовата решетка от първо до седмо място. В състезанието първи стартират последните 3-ма класирани пилоти. Завършилият последен се дисквалифицира и напуска състезанието. Неговото място се заема от класиралия се на четвърто място в квалификациите. Трите коли стартират в нова серия обиколки. На мястото на дисквалифицирания застава класиралият се на трето място и т.н.

Първият кръг от шампионата V1 Challenge България се проведе на реновираната Писта „Дракон“ в село Калояново до Пловдив. Шампионът по дрифт Александър Язов взе купата за първо място, а след оспорвана надпревара Григор Григоров застана на втора позиция. След него третото място зае Симеон Донов. На четвърта и пета позиция се наредиха гостите от Турция - Къванч Оздемир и Айдънджан Атаберг, шесто място зае 19-годишният Стоян Божков, а на седмо се класира Павел Цонев.

През втория сезон V1 Challenge Bulgaria се провежда в шест града – Пловдив, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Благоевград и София. Както и през миналата година, и този сезон автомобилите ще бъдат изцяло обслужвани и сервизирани от организаторите от M&T Racing.

Форматът на шампионата е разработен с цел моторният спорт да бъде достъпен и всички фенове да имат възможността да бъдат свидетели на надпреварата. Затова, за трасе се използват булеварди или централни пространства в градовете. Феновете стават свидетели на цялото състезание, както и на екстремни и атрактивни демонстрации от популярни гост пилоти и забавни активности от партньори и каскадьори в продължение на 4 часа.

Целта на шампионата е да бъде достъпен и за пилотите, които имат желание и хъс да се състезават. Организаторите осигуряват състезателните автомобили Volkicar и тяхната подръжка за целия шампионат. Пилотът не се грижи за сервизирането на автомобила, гуми и гориво. Преди всяко състезание пилотите само слагат ръкавиците и предпазната каска и се състезават със спортни автомобили с напълно еднакви технически показатели.

Иновативната надпревара се провежда със специално създадените за състезания автомобили, наречени Volkicar, на своя създател – турският автомобилен шампион Волкан Ъшък. За дизайна им са използвани високотехнологични компютърни програми CAD CAM, Catia. До момента са произведени общо близо 100 броя в Турция. VOLKICAR има дължина 3 метра, тегло 530 кг, с една седалка, двигател с мощност 115 НР, секвенционална скоростна кутия и представлява един много бърз и подвижен състезателен автомобил. VOLKICAR притежава тръбно шаси, като окачването е специално проектирано.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:36 1
+ 0
- 0
sffsdf1490
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.