28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 чести грешки, които всички допускаме като шофьори

И как да ги предотвратим

Снимка: pixabay.com

Опитът зад волана, разбира се, е ключов за това как шофираме, но истината е, че никой не е безгрешен. И да смятате, че сме най-прилежния шофьор на света, със сигурност правите някои опасни грешки, били те от прекалена самоувереност или крайна неувереност, от неглижиране на автомобила и чисто и просто от разсеяност. Това може би са десетте "смъртни гряха" на повечето шофьори.

1. Разсеяност
Ако сте тръгнали да карате, карайте. Не чатете, не четете новини, не пишете роман и не се гримирайте. Надутата до край музика, пеенето, дългите разговори по телефона и наслаждаването на красивите гледки може да са много приятни, но отнемат вниманието от това, което правите.

2. Съсредоточени сте, но в грешното нещо
О, реклама на нов чипс на билборд до магистралата. Дали е със сол или пък паприка? Няма значение! И знаем, че е много готино да се зазяпате в някоя суперкола в далечината, но докато го правите не гледате накъде карате. Така преди да разберете можете се озовете извън лентата или като нищо да се забиете в огромна дупка.

3. Гумите омекват, но кой да ги провери...
Гумите не трябва да се гледат само като са спукани. Като единствената връзка между колата и асфалта те са невероятно важни и състоянието им трябва да се следи. Нищо не пречи като спрете на бензиностанцията да им хвърлите едно около и дори да измерите налягането. Дори крачният манометър, т.е. ритник по гумата, помага човек да добие представа за това колко въздух има в нея, наред с деформирането под тежестта на автомобила. Ако влошеното поведение на колата не трогва някои шофьори, то ударът по портфейла би трябвало да го направи. Меките гуми повишават значително разхода на гориво и следователно сметката на колонката. 

4. Не паркирате идеално и не просто не ви пука?
Някои хора просто имат по-слаба пространствена ориентация и затова за тях успоредното паркиране се превръща в същинско изпитание. Недостатъчните умения в тази насока не само ще ви изложат, но и ще оставят зад вас колона от нервни шофьори. Гумите и джантите също няма да благодарят за редовните контакти с бордюра. Взели сте книжка, добре, но това не означава, че трябва да спрете да се учите. Не го правете под съпровода на клаксони и псувни, намерете тихо място и се превърнете в майстор. 

5. Излишно зареждане със скъпо гориво
Производителят е предвидил с какъв бензин да се движи колата ви. Ако двигателят изисква А95 или 98, няма нужда да давате повече пари за 100 октана. Независимо какво казват в рекламите относно подобрената работа на агрегата, по-ефективното изгаряне на горивото и повечето мощност, това важи само за колите, направени за високооткановия бензин. Ако продължавате със същия навик, можете просто да пълните догоре евтин 95, след което да мятате няколко лева на земята преди потегляне. Ефектът ще е същия. 

6. Няма локви и не вали, но пътят е мокър. Намалете!
Не мислете, че щом няма локви или проливен дъдж, можете да хвърчите на мокър асфалт. Дори да имате пълноприводна кола. Звучи излишно да се обяснява, но сякаш мнозина шофьори забравят, че мокрият асфалт е хлъзгав, особено малко след началото на валежа, когата гнусотиите като масло по пътя все още са си там. Не е срамно да се кара бавно, защото алтернативата е изобщо да не стигнете докъдето сте се запътили. 

7. Стъпването на педалите като лунатик 
Няма нужда да ускорявате от всеки светофар все едно сте заложили апартамента на драг състезание. Напълно излишно е да бързате към следващия червен светофар, само и само да сте първи на него. По-леко с педалите, така ще спестите гориво, ще удължите живота на накладките си и не на последно място - няма да изглеждате като дразнещ ненормалник в очите на останалите хора на пътя. 

8. Ако сте тръгнали да правите завой, направете го
Ванга отдавна не е сред живите и, ако сте дали десен мигач, всички очакват да завиете надясно, не изведнъж да размислите и да засечете някого заради спонтанното си решение. Дори да сте объркали завоя, дори да излизате от магистралата на грешното място, довършете започнатото и тогава мислете как да поправите грешката. Никой  друг не носи вина за нея. 

9. Грешната позиция в колата 
Наместването в колата е от огромно значение за комфорта и безопасността, както и правилното позициониране на волана и огледалата. Факт, удобно е да се излегнем на седалката, но това не е оптималният начин за пътуване. Трябва седалката да е достатъчно напред, за да въртим волана и да натискаме педалите с лекота, но без да се залепяме с гърди за кормилото. Последното би било изключително опасно при катастрофа, защото, да не забравяме, въздушната възглавница е мини бомба. При сблъсък самото кормило също така като нищо може да влезе по-навътре в купето, заедно с педалите. Огледалата са ясни, трябва д виждате идеално във всички. 

10. Отделяйте пари за поддръжка 
Горивото и гражданската не са единствените разходи по колата. Рано или късно идва време за ново масло, нов коплект гуми, агренаж и т.н. Има и непредвидени разходи, но ако отделяте по малко в личен фонд "Сервиз", няма да се наложи да скубете коси след срещата с майстора. 





Рейтинг :
09.09 2023 в 05:47 1
+ 0
- 0
sffsdf24981
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.