28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

5 неща, които не трябва да правите през зимата (видео)

Вече писахме няколко неща относно това, какво е добре да правите или не правите с автомобила си през зимата, как да сте подготвени за снежния период и какви неща задължително трябва да имате в колата си. И все пак, предвид продължаващото лошо време, добре е да ви припомним още няколко прости, но ценни съвета, които опитните водачи със сигурност знаят и спазват. Но ако сте шофьори от скоро, просто задължително помнете следните неща, които ни припомнят колегите от auto.mail.ru:

1. Не карайте през зимата, както през лятото.

Това е една много често срещана грешка, особено при водачите на автомобили с 4х4 задвижване. Ако си мислите, че пълноприводната формула решава всички проблеми, то дълбоко се заблуждавате. Да, сцеплението с 4х4 е по-добро, стабилността също. Но пълното задвижване няма отношение към спирането и фалшивото усещане за спокойствие може да докара неприятни ситуации.

Също така, трябва да отбележим, че използването на круиз контрол на зимните пътища. Да, автопилотът е много удобна функция, но тя отпуска водача, точно тогава, когато трябва да е максимално концентриран. А освен това, пътното покритие през зимата може да се смени доста бързо - от сух асфалт може да попаднете на лед, киша или вода...

Ето конкретен пример за това, как 4х4 возилата се надценяват през зимата:

2. Не забравяйте да почиствате фаровете

Не само ледът и снегът са опасни през зимата - по това време на годината нощите са по-дълги, а видимостта по-лоша. Затова не забравяйте да почистите фаровете си. И то не веднъж в месеца, а преди всяко пътуване - дори лекото замърсяване на фаровете с прах, влияе сериозно върху видимостта на пътя. И не само мръсните фарове - ако през лятото, дори и с недобри светлини може да оцените обстановката около вас бъро и да реагирате на внезапно пресичащо дете, например, то зимата далеч не е така. Допълнителните 5 - 10 метра светлина, които дават чистите светлини, могат да спасят живот! Запомнете го!

3. Не се доверявайте на надписите по етикетите

Ако синоптиците ви кажат, че следващата седмица температурите ще паднат до минус 10 градуса, това не означава, че трябва да купите течност за чистачки, на чиято опаковка пише "до минус 10 градуса". Първо, синоптиците често не познават, а второ - през нощта температурите са значително по-ниски, отколкото през деня. И трето - не се доверявайте на надписите. Опитът показва, че ако на течността пише до минус 10, то на такава темопература почистващата течност замръзва. А дори на два - три градуса по-малък студ е възможно да се желира.

Затова запомнете: дори да се очаква захладняване след няколко дни, не чакайте студа. Купете си течност, който поне двойно надвишава очакваните градуси и напълнете казанчето. Всичко това с пълна сила важи и за антифриза.

4. Не оставяйте стъклата непочистени

Нещо, което сме споменавали сигурно десетки пъти. Закъснявате? Студено ви е или ви мързи да почистите колата от леда? Е, бъдете готови да ви се случи инцидент - катастрофи, удари и всякакви други неприятности, дължащи се на това, че водачът не е видял друга кола, пешеходец или препятствие заради лоша видимост (от непочистени стъкла) са сред основните "постижения" в студения сезон.

5. Не си и помисляйте да оставите сняг по покрива на колата

За непочистените от сняг коли и тежките последствия от това може да се нашишат книги или да се създадат пълнометражни филми. Прост пример - когато ускорявате, снегът от покрива на вашата кола започва да се разсипва отзад и да прави снежна пелена. Така, колата зад вас може да не види, че спирате и да ви удари. По-сериозна е ситуацията, когато огромна "пряспа" от вашата кола излети и заснежи предното стъкло на задната кола. А най-тежко е положението, когато с времето снегът по колата ви се заледи и при ускорени изстреляте ледена буца назад - може да направите голяма беля на задната кола. Вижте този пример:

Посочените по-горе неща не са нито трудоемки, нито времеемки и са въпрос на елементарна култура. Ако спазите тези прости правила, както и другите около вас, зимата ще е една идея по-лека и по-малко неприятна на пътя...



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 1
+ 0
- 0
sffsdf20337
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.