28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Автономка бърка знак "Стоп" със скоростно ограничение

Въпреки огромните ресурси, които се впрягат в развитието на автономните системи, те със сигурност имат да извървят още дълъг път, пред да станат неизменна част от нашето битие. И докато много хора се се концентрирали върху това как да вкарват нови функции в софтуера, то други обръщат внимание на проблемите на вече съществуващите.

Изследователят Йоши Комо, който работи в Университета на Вашингтон твърди, че много лесно наличните полуавтономни технологии могат да бъдат заблудени и да започнат да бъркат знаците, които засичат на пътя. Той твърди, че повечето системи днес разполагат с детектор на обекти и анализиращ софтуер, който разчита това, което е видял детекторът.

Според Комо обаче е твърде лесно хакер да проникне в регистрите на анализиращата програма, да вкара зловреден софтуер, свързан със снимка на конкретен пътен знак, например. А това води до тотално объркване на автомобила, когато срещне този знак.

Така например изследователската група на Комо успява да заблуди автомобил, че знак "Стоп", на който са залепени няколко хартиени лепенки, е всъщност знак за ограничене на скоростта от 45 км/ч. И вместо да спре, автомобилът просто си е преминавал през кръстовището, без дори да намали. Същият ефект е имала и промяна на важния знак, като са добавени надписите "Любов" и "Омраза", които са разчетени по желания от хакера начин като ограничение на скоростта. 

Ученът все пак има решение за този проблем. Според него компаниите трябва да работят върху системи, които да анализират повече данни от средата, за да може компютърът да съобрази, че на магистрала няма как да има знак "Стоп", например.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:29 5
+ 0
- 0
sffsdf27569
+ 0
- 0
Знакът Стоп е с уникална форма заради особеностите на човешкото зрение, които по един или друг начин познаваме.

Компютрите работят малко по-иначе, а от статията косвено може да се направи обосновано предположение че мощността на невронната мрежа на алгоритъма е доста скромна.
+ 4
- 0
Знака СТОП е с уникална форма, точно него не би трябва да го бърка
+ 0
- 0
... или просто да се примирим че ще трябва да има два вида знаци - за хора и за коли.
+ 0
- 0
Елементарно бе, Уотсън.

Няма смисъл да се дават на изкуствения интелект задачи, с които и естественият се затруднява. Особено когато му се дават ограничени ресурси и не се вкарва в самия процес контрол на степента на разпознаване.

Конкретно пътните знаци трябва да се разпознават от формална логика.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.