19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Димитър Илиев: Аквапланингът е честа причина за ПТП, но може да се предвиди

8-кратният рали шампион и Dacia отбелязаха 2 години партньорство с акция по безопасността

Две години след старта на успешното партньорство между Димитър Илиев, 8-кратен рали-шампион на България и Dacia, номер едно по продажби на българския пазар за 2013 и 2014, партньорите продължават да работят усилено върху темата по безопасността. Един конкретен пример е събитието, организирано за журналисти на наболялата в скоро време тема за аквапланинга - една от най-честите причини за пътно-транспортни произшествия. 

През 2014 година Dacia България и Димитър Илиев стартираха дългосрочно партньорство помежду си. Димитър Илиев е посланик на марката Dacia, а неговата Академия за безопасно шофиране използва автомобили Dacia за провеждане на обученията си. В основата на това партньорство, стои споделеното разбиране, че приоритет на всеки един лидер следва да бъдат надеждността, безопасността и стремежът те да бъдат достъпни за всички.

За тези две години автомобилите Dacia на Академията са навъртели над 140 000 км, а през обучение са минали над 1600 души. Взаимоотношенията между Димитър Илиев и Dacia се основават на идеята, че безопасността на пътя е приоритет номер едно за двете страни. Поради тази причина, концентрацията е върху преподаване на теория и реални практически обучения.

Безопасно шофиране при аквапланинг – приоритет за Dacia и Safety Driving Academy

След двегодишна комуникация и събития за безопасно шофиране, партньорите се концентрират върху една от най-често срещаните причини за ПТП по пътищата – аквапланинга. Според статистика от 2010 за САЩ, приблизително 7 400 души загиват и над 673 000 са ранени при този тип пътни инциденти годишно (източник: Federal Highway Administration (FHWA)). 75% от инцидентите при неблагоприятни метеорологични условия са на мокра настилка. В тези 75%:

- 47% при валящ дъжд;
- 15% свързани със сняг и суграшица;
- 13% на заледен път;
- 11% микс от горните

Четирите сезона в България, предполагат четири и повече различни пътни обстановки и съответно необходимост от адаптиране на стила ни на шофиране когато сме на пътя и когато се приготвяме за път.

Всъщност, аквапланинг се получава, когато гумата не успява да отведе количеството вода под нея и така образува воден филм между нея и настилката на пътя. Колата губи напълно сцепление в този момент и е неуправляема. Аквапланингът се влияе основно от скоростта, а също и от дълбочината на водата и протектора на гумите.

Изключително важно е шофьорите да могат да предвидят аквапланинга като това може да се случи най-често по време на или след валеж, когато винаги има вероятност да се попадне в аквапланинг. Също така, висока вероятност за попадане в аквапланинг има на места на пътя, които задържат вода, например при стичаща се през/на пътя вода или при видими локви на пътя.

Шофьорите трябва да са подготвени предварително какво се прави, ако има опасност за аквапланинг или ако вече са попаднали в тази ситуация. Ако метеорологичните условия предполагат възможност за аквапланинг, скоростта трябва да се намали, както и да се осигури резерв от време и дистанция. Желателно е шофьорите да планират внимателно маршрута си и да избягват опасни пътища. Един от най-ценните съвети е да се гледа напред и да се предвиждат възможните опасности на пътя.

Ако водачът на автомобила е вече попаднал в аквапланинг, не трябва да се опитва да завива, да натиска спирачката, както и да подава рязко газ или да сменя предавки. Воланът трябва да се държи стабилно прави и да се изчака аквапланингът да премине.

С това кратко обяснение и ясни и прости съвети, Димитър Илиев и Dacia се надяват да се обърне внимание на този проблем, както и шофьорите да бъдат подготвени с елементарна теория за правилната реакция при попадане в подобна ситуация.


+ 2
- 0
@Конефф ами то каквото и да правиш при аквапланинг в завой ли си, все ще излетиш, докато си в аквапланинг колата е абсолютно неуправляема.

Рейтинг :
25.05 2016 в 08:08 4
+ 1
- 0
Срещу аквапланинг не може да се направи нищо.
patna-pomosht.wix.com/varna 09.11 2015 в 18:20 3
+ 2
- 2
Много полезна статия!

patna-pomosht.wix.com/varna
Конефф 08.11 2015 в 10:50 2
+ 7
- 7
Мдааа, държиш стабилно право и излиташ от завоя...
Zax 08.11 2015 в 00:46 1
+ 12
- 4
Доста полезно!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.