27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Електрическият Peugeot e-3008 със световна премиера

Кросоувърът е с 3 варианта на задвижването и пробег до 700 км

На стартиращото днес международно автомобилно изложение в Цюрих, Швейцария, световната си премиера отбелязва новото Peugeot e-3008. Както подсказва името, това е изцяло електрическа версия на популярния кросоувър на френската марка.

e-3008 е първият модел, който използва напълно новата STLA Medium платформа на Stellantis. Тази иновативна архитектура е проектирана да предлага най-добра в класа производителност по отношение на най-важните за клиентите критерии: пробег до 700 км, кратко време за презареждане - 100 км за 10 минути, удоволствие от шофирането, производителност, ефективност и услуги за свързаност.

Електромобилът е с познат от конвенционалния 3008 дизайн, но има свои отличителни детайли. Най-съществената разлика се забелязва при челната решетка, която е с по-различен дизайн от тази на версията с ДВГ. Също така, новият модел се предлага със специфични аеродинамични джанти и като цяло подобрен коефициент на съпротивление.

В салона, акцент е т. нар. Peugeot Panoramic i-Cockpit, чието ядро е масивен извит 21-инчов дисплей, който комбинира head-up дисплея с централния сензорен екран. Разположен с цел оптимална ергономичност, 21-инчовият панорамен екран е леко извит към водача, като същевременно остава напълно достъпен за пасажера.

Peugeot e-3008 ще се предлага с три варианта на електрическо задвижване. Базовата версия е с един електромотор с мощност 210 к.с. (157 kW) и въртящ момент от 343 Нм. Тук се разчита на батерия с капацитет 73 kWh, която осигурява пробег с едно зареждане до 525 километра.

Втората версия е с два електромотора, предоставяйки задвижване на четирите колела. Тук системната мощност е 320 конски сили (240 kW), като се разчита на същата 73-киловатчасова батерия, която осигурява същите 525 километра пробег като при 2WD варианта.

Версията с най-голям пробег, гарантира изминаването на до 700 километра с едно зареждане. За целта се разчита на по-голям акумулаторен блок с капацитет 98 kWh. Електромоторът е с мощност от 230 конски сили (170 kW) и 343 Нм. Към момента задвижването е само на единия мост и не е предвиден 4х4 вариант с два ел. двигателя.

Peugeot e-3008 ще се произвежда изключително в завода в Сошо във Франция и ще бъде пуснат в продажба в началото на 2024 г. В Цюрих от Peugeot представят още няколко електрически модела като е-2008, е-308, както и концепцията Peugeot Inception.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.