29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Ето го новият SUV Opel Grandland X (галерия и видео)

Opel продължава своята SUV офанзива с представянето на новия Grandland X. Моделът се присъединява към обновената Mokka X и малкия Crossland X, а към тях може да прибавим и излязлата наскоро Opel Insignia Country Tourer от второ поколение.

Новият Opel Grandland X е вторият резултат от тясното сътрудничество между германската марка и PSA Peugeot Citroen, което прерастна в придобиване на Opel от страна на французите. И така, както Crossland X е базиран на Peugeot 2008, то по-големият модел логично е на базата на Peugeot 3008. Естествено, дизайнът си е в духа на германския бранд, като е доста по-конвенционален от този на французина и в екстериора, и в интериора.

С дължината си от 4,48 метра, новият кросоувър е с около 20 см по-дълъг от Crossland и Mokka. Багажникът на модела е с обем от 514 литра и нараства до 1652 при свалени задни седалки. Дизайнът определено е спортен и с атлетични линии, както подобава на един SUV, като се открояват елементи като изострените предни светлини с криловидни елементи, характерната за Опел чупка на предния капак, тесните задн исветлини и защитните черни панели.

В интериора на Opel Grandland X изпъкват централната конзола с тъчскрийн екран и високите ергономични седали, които са гордостта на немската марка. Последните са сертифицирани от AGR (Германско Дружество за здрави гърбове) между другото. Типично за Opel, водачът и пътниците в Grandland X се наслаждават на свързаността с най-новото поколение системи IntelliLink, както и асистента за персонална свързаност и услуги Opel OnStar, който сега предлага нови услуги като резервиране на хотелска стая и възможност за търсене на място за паркиране.

Налице са и куп системи и технологии за сигурност и асистиране. Сред тях си струва да отбележим адаптивния темпомат с разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране, предупреждение за умора на водача, асистент за паркиране и панорамната 360° камера. Както и адаптивни предни LED фарове с функции като светлини за завой, асистент на дългите светлини и автоматично поддържане на нивото на снопа.

За съжаление, подобно на френските си братовчеди, за момента Opel Grandland X няма да се предлага с 4х4 система. Вместо това, новият SUV залага на опционалната електронна система Grip Control, подпомагаща сцеплението при различни настилки и служеща като своеобразен блокаж на предните задвижващи колела. Системата разполага с пет режима на работа и опитва да адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява пробоксуване на гумите в случай, че това е нужно, а при наличие на автоматична трансмисия настройва точките на превключване, както и алгоритъма на реакция на двигателя при подаване на газ.

Официалната премиера на Opel Grandland X ще бъде на автомобилния салон във Франкфурт през септември, а малко след това ще започнат и продажбите. Все още не е ясна гамата от двигатели за новия SUV модел.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:50 1
+ 0
- 0
sffsdf23742
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.