19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Faraday Future FF 91 хвърля ръкавицата на Tesla (видео)

Безспорният доминант и лидер на пазара на електромобили в момента е Tesla. Почти всички големи производители започнаха луда надпревара с компанията на иноватора Илон Мъск, но е факт, че до момента никой не може да достигне нивото на неговите произведения. На хоризонта обаче се задава сериозен претендент за трона, а битката за върха обещава да бъде чутовна.

Става въпрос за електрическият луксозен автомобил Faraday Future FF 91, за когото бяхме чували, а сега можем да разгледаме и в по-големи детайли. Автомобилът ще бъде произвеждан от китайската корпорация LeEco, която се занимава с всякакви технологични щуротии. Машината бе представена на традиционното изложение Consumer Electronics Show (CES) и определено привлече вниманието.

По същество това е футуристичен кросоувър, който се цели в сегмента на Model X на Tesla, но е чувствително по-голям от конкурента. Дизайнът му е необичаен, но в никакъв случай непривлекателен. Все пак в днешно време трудно може да бъде изненадан човек от каквато и да е визия на дизайнерите. При създаването му цел номер 1 е функционалност, а чак след това идва естетиката, но сякаш отговорните за вида на електричката са се справили доста прилично със съчетаването на двете.

Формата цели възможно най-нисък коефициент на съпротивление, като до момента е достигнато до 0.25. Това е отлична стойност, но все пак отстъпва с 0.01 на Toyota Prius Prime и Tesla Model S. Самата кола обаче се променя динамично според скоростта, за да запази минималното съпротивление. Лъчите на джантите се прибират, а страничните огледала са максимално аеродинамични и са с вградени камери. Тъй като това все още не е законно в САЩ, производителят предвижда и лесна замяна с нормални, истински огледала.

Сигурни сме, че всъщност най-вече се интересувате от динамичните характеристики. Може Faraday Future FF 91 да е кросоувър, но той без свян ще засрами и най-маститите горивни бегачки на пътя със своите 1050 к.с. и чудовищен въртящ момент, генерирани от четирите двигателя - по един за всяко колело. Това ще му позволява да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.39 секунди. Извинявай, Ferrari 488 GTB!

Ще кажете - за какво ми е драгстер, който ще издържа не повече от 60-70 км на пътя с тази мощност? И ще сбъркате. Производителят гарантира 700 км пробег при пълно зареждане на чудовищната литиево-йонна батерия от 130 кВч. За справка, най-голямата батерия, която използва Tesla в момента, е 100 кВч. Сега пък ще попитате - кой има време да зарежда този бездънен кладенец? И отново ще останете изненадани. Автомобилът ще може да се зарежда скоростно с до 200 кВ, каквато станция дори не съществува в момента. Всъщност, както наскоро писахме, в момента в САЩ се проектира станция с мощност от 350 кВ, което би задоволило напълно гладния китаец.

Когато става въпрос за функционалност, тук създателите на FF 91 също са хвърлили много труд. Според тях автономната система на автомобила е по-добра от тази на Tesla и в по-напреднал стадий на развитие. Използват се доста повече източници на информация - 10 камери, 13 радара, 12 свръхзвукови датчика и 3D LIDAR скенер. Специален модул излиза от капака по време на автономен режим, като той и специална светлинна сигнализация дават на останалите участници в движението да разберат, че воланът не се върти от човешко същество в момента.

Производителят е лагоничен относно интериора, но една от гордостите ще бъде пълната възможност на персонализирането му според вкуса на водача - от позицията на седалките, до осветление, функции и т.н. Може би е излишно да споменаваме наличието на огромен екран в стил Tesla, интернет връзка с два мощни модема и други подобни екстри.

Всъщност, имаше и малко конфузен момент при представянето на функцията за автономно паркиране. При първия опит автомобилът отказа да се подчини и остана на място, но след кратка корекция все пак изпълни командата и се самопаркира.

И, разбира се, другият голям въпрос - колко ще струва? Това е тема, която от LeEco категорично отказаха да обсъждат, като единственото, което успяха да измъкнат журналистите беше "Това все пак е луксозен автомобил". Тук логиката заработи, имайки предвид, че Model X може да достигне до 100 000 долара, така че предлоложенията за FF 91 започнаха да гравитират между 150 и 200 хиляди долара.

Говорим в бъдеще време, защото в момента FF 91 не се произвежда. Огромната фабрика в Невада трябва да заработи по-късно тази година, а първите доставки да станат факт през 2018. В момента желаещите да се сдобият могат да се регистрират в лист за чакащи и дори да капарират срещу 5000 долара своето возило, както и да направят предварителната персонализация, която да бъде внедрена. А за нас остава да очакваме битката на титаните и да се наслаждаваме на може би първия истински конкурент на господаря Tesla.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:58 1
+ 0
- 0
sffsdf19868
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.