19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Google патентова система, предупреждаваща за дупки по пътя

Има ли смисъл да изпадаме в подробности за дупките по пътя? Особено в България, където често около дупките има път, а не дупки по пътя? Е, спокойно, Google мисли за нас, патентовайки нова система, която да ни предупреждава за коварните местенца, в които оставяме тасове, гуми, джанти и гърнета.

Макар да е в съвсем начална фаза, патентованата от интернет гиганта Google система ще работи на доста простичък принцип. Накратко казано, автомобилът ще използва нещо като шок - датчици, които ще се активират, когато нацелите някоя дупка за пръв път. Мигновено, системата ще изпрати прецизни GPS координати към сървъри, които правят каталог на дупките по пътищата. Така, следващият път ще ви предупреди за дупката, както и всички останали автомобили, снабдени със системата.

Разбира се, нещата няма да са чак толкова опростени. Системата ще използва сензорите и информация от други автомобили, за да създаде данни колко неравен е даден път или участък от него като цяло. И отклоненията от зададените неравности ще определят точно колко дълбока и гадна е дупката, като системата ще връща на автомобила стойности, за да се проверят данните пак и да е сигурно, че сензорите не са повредени. Така, ще имате възможността да станете пионер в намирането на дупки по пътя, както и стотици хиляди български шофьори, между другото...

Идентифицирането на дупки по пътищата е само една част от проблема. На някои пътища от милата ни татковина нещата са такива, че дори и снабдени с богатата база данни на Google, единственото нещо, което ще можем да направим, е да си изберем приоритетно, в кои дупки точно да се натресем, защото няма начин да ги избегнем...

И сега малко по-сериозно по темата. Разработването на таква система явно е жизненовжна част от програмата на Google за създаване на напълно автономни автомобили, тъй като роботизираното управление ще трябва да познава даден път или улица и до най-миниатюрния детеайл, за да се избегнат и най-дребните инциденти.

Подобни системи, между другото, се разработват от Jaguar Land Rover (които представиха прототип на дистанционно управляван всъдеход в оф-роуд терен) и градските власти в Бостън, които използват сензорите на смартфоните, за да засичат дупки и неравности по улиците на американския град.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2279
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.