29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Hyundai предвиди следващите 12 технологични тренда

До 2030 г. светът ще бъде доминиран от високите технологии и големите градове. Твърдението е на мозъчния тръст Project Ioniq Lab, който е основан от Hyundai с цел да се изследват новите трендове, които ще променят мобилността в следващите десетина години.

„Project Ioniq Lab развива нашите усилия да разберем бъдещето на мобилността и вдъхновява концепцията за „свобободна мобилност“, коментира изпълнителният вицепрезидент на Hyundai Motor Co – Уонхонг Чо. „Hyundai Motor ще напредне в теоретично и практическо отношение в иновациите при разработването на нови решения, отговарящи на начина на живот на всеки наш клиент.“

Според Hyundai мозъчният тръст ще изследва четири ключови области: свободата да бъдем мобилни, свободата да се свързваме, докато сме на път, свободата да избягваме инциденти, както и свободата да намалим замърсяването и зависимостта от невъзобновяеми енергийни източници.

В Project Ioniq Lab работи екип от 20 учени, оглавен от д-р Сон Чен Лий от Националния университет в Сеул. Първият проект на тръста е да се състави списък от 12 „мегатренда“, които ще оформят света до 2030 г., както и да се разгледа ефекта от тях върху мобилността. Ето ги и тях:

1. Хиперсвързано общество – Една от горещите технологични иновации, които очакваме в близко бъдеще е т.нар. „мрежа от неща“ или Internet of Things (IoT). Когато тя навлезе в живота ни, ще можем да използваме различни устройства и технологии, с които ще комуникираме по-лесно. Така например, ще можем да наредим на колата си да излезе от паркинга, използвайки смартфон или таблет.

2. Хиперзастаряващо общество – До 2030 г., 21% от световното население се очаква да бъде на 65 или повече години. Дотогава, автомобилната индустрия ще трябва да се адаптира към тенденцията, за да удовлетвори нуждите на по-възрастни хора.

3. Еко активизъм – Глобалното затопляне и недостигът на енергийни източници ще се превърнат в едни от основните проблеми в следващите няколко десетилетия. Независимо дали ни харесва или не, автомобилната индустрия ще трябва да е от водещите иноватори в търсенето на решения за минимизиране на последствията от замърсяването.

4. Многослойно сътрудничество – Различните индустрии ще започнат да си сътрудничат все по-тясно, използвайки напредничави технологии.

5. Индивидуализация, базирана на контекстуалната осведоменост – Допълнение към IoT, което ще позволи на личните ни устройства (в това число автомобилите) да ни „разбират“ по-добре. Машините ще знаят все повече за нас, нашите навици и желания, за да се опитат да са ни максимално от полза.

6. Задоволяване на търсенето – Компаниите ще използват иновативни технологии и методи за производство, за да успеят по-бързо и по-ефективно да задоволят нуждите на клиентите. Отворените програмни кодове и триизмерните принтери са едни от тях.

7. Децентрализация на властта – Предстоящата „Четвърта индустриална революция“ ще позволи на определени социални групи, които до момента не са били добре представлявани на световната сцена, да имат по-голямо влияние.

8. Нетърпеливост и хаос – Технологичният напредък ще доведе до нови заплахи за глобалната и лична сигурност, от които потребителите активно ще търсят спасение.

9. Споделена икономика – Този тренд вече набира популярност с това, че позволява на хората да споделят услуги и активи, сред които транспорт, жилища и тн. Очаква се това да се разрасне в близко бъдеще.

10. Коеволюция – С развиването на технологиите, особено на изкуственият интелект, позицията на хората в обществото ще се промени, особено по отношение на нискоквалифицирания физически труд. Това ще отвори нови възможности за взаимодействие между човек и машина.

11. Мега-урбанизация – ООН предвижда, че до 2030 г. 70% от световната популация – 4.9 млрд. души – ще живее в градски райони. Това означава, че градският транспорт и персоналната мобилност трябва да бъдат премислени изцяло.

12. Нео-фронтиеризъм – Колкото повече се населва повърхността на планетата, толкова по-вероятно е да се развият нови цивилизации под нея, или дори в небето. Това ще промени радикално начинът, по който живеем.

Всичко това може да бъде изтълкувано като дистопична визия за бъдещето. Така или иначе, светът ни е поел по различен път за своето развитие, от това, което човечеството познава до момента. Индустриалната революция от 19 век доведе до големи обществени промени, а технологиите се опитваха да догонят напредъка цели десетилетия. Сега изглежда, че технологиите имат водещата роля в развитието на света, което може да улесни способността ни да се адаптираме към промените, които неизбежно идват.
Поне така смятат от Hyundai.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:13 1
+ 0
- 0
sffsdf14386
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.