28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

И Fiat Chrysler ще бяга от дизела скоро

Няма да ви кажем нищо ново, ако напомним, че все повече автомобилни производители започват да бягат от дизеловите двигатели. Това е следствие от скандала "дизелгейт" с Volkswagen от 2015 година, който доведе до спад в доверието към този тип задвижвания, което пък се отрази директно на пазара на нови коли.

Така, фокусът в момента е към развитие на хибридните и електрическите автомобили, както и към това, бензиновите двигатели да стават все по-чисти. Изглежда, че и Fiat Chrysler Automobiles също поема на новата вълна, тъй като смята да прекрати използването на дизелови двигатели във всички леки коли на групировката.

Естествено, този ход на FCA няма да се случи веднага - източници, близки до компанията, са заявили пред "файненшъл таймс", че дизелите ще бъдат окончателно отхвърлени до 2022 година. И докато италианско-американската компания за момента няма официално становище по казуса, експерти считат, че това решение е взето като част от новия 4-годишен бизнес план на производителя, който ще бъде обявен на 1 юни.

В момента, автомобилните производители срещат сериозни затруднения с развитието на дизеловите двигатели, тъй като въвеждането на нови технологии и решения за намаляване на замърсяванията и покриването на все по-строгите реални тестове за емисии доста оскъпяват този тип агрегати. Това, в комбинация с намалялото търсене на дизели в Европа (с 8% до 43,8 миналата година) е логично обяснение за подобно решение на FCA.

И макар дизелът да бъде "пенсиониран" в леките коли на Fiat Chrysler, то той ще продължи да работи за комерсиалните возила на компанията, което също е логично. Между другото, FCA е единственият голям производител на коли в Европа, който дори отбелязва ръст в продажбите на дизелови возила миналата година, макар и само 0,2%. Така, 40.6% от всики коли, които фирмата е продала на Стария континент са били дизели.

Ще припомним, че Toyota бе първата компания която отхвърли дизела и реши да се фокусира върху хибриди и електромобили. Volkswagen Group в момента "уби" дизела в САЩ, подобни са и тенденциите при BMW, Mercedes и други комапнии, предвид спецификите на североамериканския пазар, откъдето и дойде "дизелгейт". Porsche пък бе компанията която най-скоро взе решение да се фокусира върхи новите задвижвания, пак за сметка на дизела. И тенденцията ще продължава...



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf30958
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.