16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Jaguar E-Typе е най-добрият британски автомобил на всички времена

След световен обществен вот Jaguar E-type бе обявен за най-добрия британски автомобил на всички времена на първото издание на Автосалона в Лондон - Classic & Sports Car – The London Show. E-type спечели приза в надпревара с девет други британски емблематични марки, сред които Mini Cooper S, McLaren F1, Bentley Speed Six и Lotus Seven.

Това е кулминацията в шестмесечен процес на подбор и гласуване, в който десет емблематични британски марки се бореха за приза за автомобил, най-близък до сърцата на хората. Победителят бе обявен с представянето на един подобаващо специален E-type на Автосалона в Лондон Classic & Sports Car – The London Show, който отвори врати за посетители в Александра Палас.
Специалният гост в поредицата интервюта Ант Анстед, водещ на наскоро започналото предаване на БиБиСи "Автомобилостроене на живо", вдигна покривалото на Autoglym, за да разкрие 77 RW – най-стария запазен до днес кабриолет E-type и оригиналния автомобил, който Норман Дюис, друг гост в поредицата интервюта и носител на Ордена на Британската Империя, шофира почти без прекъсване от Ковънтри до Автосалона в Женева за световната премиера на модела през март 1961 г.

3,8-литровият автомобил от серия 1 е произведен през февруари 1961 г. като първия двуместен автомобил в серийно производство и също е сред звездните експонати на Автосалона в Женева като демо версия за представяне пред медиите, използвана от списание The Motor за пътния тест на модела, публикуван на 22 март 1961 г. През 2000 г. г-н Майкъл Килганън, дългогодишният собственик, предоставя 77 RW на Jaguar Daimler Heritage Trust на базата на дългогодишно заемно споразумение. След това автомобилът е напълно възстановен със съдействието на базираната в Нънийтън компания за авточасти Martin Robey Limited.

Този модел E-type е изложен на централен постамент на стойност 40 млн. английски лири, спонсориран от специалиста в професионалната грижа за автомобила Autoglym. Специалното съоръжение представя 10-те най-добри британски автомобили.

По-рано през годината Classic & Sports Car - най-продаваното списание за класически автомобили в света - покани жури от над 100 автомобилни експерти, включително дизайнера на McLaren F1 Гордън Мъри, директора по дизайн на Lotus Ръсел Кар и бившия барабанист на групата „Пинк Флойд“ Ник Мейсън да изготви късата листа на 10-те претендента за титлата. Номинациите на журито варираха от достъпния автомобил Austin Seven, който постави нацията на колела, до McLaren F1, най-безкомпромисният високоскоростен автомобил, създаван някога.

Във втората фаза тази къса листа (която включва още оригиналните модели Range Rover, Lotus Seven, Jaguar XKSS, Rolls-Royce Silver Ghost, Ford GT40, Mini Cooper S, Bentley Speed Six и Jaguar E-type) бе подложена на световно обществено гласуване. И хиляди гласуваха, като E-type е безспорният победител.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.