19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Как да реагираме, ако участваме в катастрофа

Участието в инцидент на пътя безспорно е най-големият ужас, който може човек да преживее. Особено в България, където умират годишно повече хора от катастрофи, отколкото в някои страни, които водят война. Ето защо в следващите редове ще Ви помогнем с няколко ценни съвета, ако се случи и на Вас да бъдете замесени в пътен инцидент.

1. След като ударът приключи, уверете се, че всички в колата са наред. В такива ситуации човек обикновено изпада в шок, може да бъде и неадекватен, но е важно, ако сте в съзнание, да запазите максимално самообладание и да помогнете на Вашите спътници, ако има такива.

2. Излезте внимателно от колата, ако е възможно. Твърде вероятно е да сте изгубили ориентация, но е много важно да напуснете автомобила бързо, но и безопасно. Това означава да не изскачате панически на шосето, където може да има трафик. В същото време трябва да го направите скоростно, защото е възможно автомобилът да се възпламени (зависи, разбира се, от това какъв е ударът).

3. Ако е замесен и друг автомобил - проверете неговите пасажери. Не се поддавайте на агресията. Несъмнено гневът може да бъде в своя пик, когато за секунди загубите ценната си кола. Проявата на насилие обаче няма да върне Вашата машина в предишното и състояние. Няма никакъв смисъл да опитвате саморазправа, това е преди всичко вещ и трябва да си отдъхнете, че не се е стигнало до фатален изход.

4. Осигурете безопасността на трафика. Това означава поставяне на знак на достатъчно голяма дистанция, който да предупреждава останалите участници в движението, че има проблем на пътя. Не веднъж или два пъти се е случвало голямата беля да стане при втора катастрофа, когато някой бъде изненадан от спрелите автомобили на пътя.

5. Обадете се на полицията и на Бърза помощ. Това може да направите възможно най-скоро, след като осъзнаете ситуацията. Опитайте да съберете мислите си и да дадете възможно най-точно описание на вида и мястото на инцидента, колко хора са замесени и има ли сериозно пострадали. От тази информация може да зависи и реакцията на тези екипи, дали диспечерите ще изпратят само линейка или и автомобил на пожарната.

6. Не подценявайте контузиите. Нещо, което на пръв поглед може да изглежда като синина или охлузване, може всъщност да се окаже сериозна травма. Едни от най-честите проблеми след катастрофа са свързани с коварните вътрешни увреждания, които могат да останат незабелязани. Веднака посетете лекар, дори да бъдете прегледани на място от пристигналите медици.

Искрено се надяваме никой от Вас да не изпада в такава ситуация. Важно е обаче човек да знае как да реагира в момент на шок от преживяното.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:42 2
+ 0
- 0
sffsdf26257

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26257
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.