28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Как работят системите Android Auto и Apple CarPlay

Преди няколко години Apple и Google стартираха мултимедийна революция. Тогава автомобилните производители започнаха да предлагат напредничави системи, чрез които можеш да свържеш мобилното си устройство към автомобила и да ползваш някои негови функции директно през сензорния дисплей на централната конзола. Вероятно някои от вас вече дори са ползвали Apple CarPlay или Android Auto, както се наричат двете системи, инсталирани в мултимедийния интерфейс на модерните автомобили.

На пръв поглед всичко това изглежда като нещо съвсем обикновено, но истината е, че далеч не е. Системата позволява да навигирате в менюто на телефона си, използвайки бутоните на волана. В коли, разполагащи с гласови команди, можете буквално да наредите какво да направи телефона ви, без изобщо да си мърдате ръцете от волана.

Функции като тези позволяват на потребителите да използват навигацията в автомобила и телефона си едновременно, по начин, който беше невъзможен до този момент.

Някои компании дори предлагат да инсталират Apple CarPlay/Android Auto пост-фактум в автомобила ви, но услугата е достъпна само за ограничен брой модели, произведени в последните няколко години.

Така или иначе, винаги можете да си купите нова, оригинална мултимедийна система, която поддържа двете технологии. Повечето от тях се произвеждат от водещи компании като JBL, JVC и Kenwood, като е почти сигурно, че ако колата ви е достатъчно нова, ще можете да се възползвате от възможността.

Вместо да публикуваме списък с всички коли, които могат да бъдат поръчани с Android Auto или Apple CarPlay от завода, или пък да изредим компаниите, които предлагат такива системи, които могат да се вградят в следпродажбения период, решихме да сравним двата подхода – съответно на Apple и Google. Това ще ни/ви позволи да установите за себе си, коя от двете системи е по-подходяща за личните ви потребности.

Основният плюс на Android Auto и Apple CarPlay е, че ти позволяват да използваш телефона си, без да го докосваш или държиш в ръка. Целият интерфейс на мобилното ти устройство се изобразява на екрана на колата, което значително подобрява безопасността. Освен това, системите позволяват получаването на ъпдейти, които оптимизират работата им, а графичният интерфейс е значително по-добър от този, вграден фабрично в мултимедийната система на колата.

Каква е ползата от телефон, който не можеш да пипаш, докато шофираш?

Голяма. На първо място, разполагаш с гласови команди, с които управляваш навигационната система, без дори да си поглеждаш телефона. Можеш да търсиш адреси и локации в Google, след което да използваш Maps, за да те отведе системата до желаното място.

На второ място, системата елиминира нуждата от hands-free устройство. Тя е интегрирана в автомобила и е нужно единствено да свържеш мобилното си устройство към нея чрез безжична Bluetooth връзка. При това само веднъж, тъй като впоследствие системата автоматично разпознава телефона ти. Ако получиш позвъняване, просто натискаш бутон на волана и говориш, а отстрещният глас се чува през колоните на колата.

Трето, можеш да слушаш музика от телефона си по безжичен път, както и да ползваш музикални streaming услуги, като Spotify например. Разбира се, има и някои ограничения - игри, например, не могат да се играят, защото действат разсейващо.

Рестрикции и ограничения на Apple CarPlay и Android Auto

За нещастие, Apple CarPlay е достъпна само за потребители на iPhone. Таблетът Apple iPad не се поддържа. Друг недостатък е, че iPhone устройството трябва да бъде от последните поколения, защото технологията работи само с “новия” Lightning конектор. За да получите оптимално представяне, софтуерът на телефона трябва да е обновен до последната версия, което важи и за системата на Android.

Трябва да използвате и сертифициран кабел, за да свържете своя iPhone с колата, иначе Apple CarPlay не работи. Това решение има своята логика, тъй като навигацията и Wi-Fi свързаността смучат много от енергията на батерията, така че по този начин тя се зарежда през USB порта и ви гарантира, че няма да приключите с изключен телефон. Съвсем скоро се очаква Apple CarPlay да предлага и безжично свързване. Дотогава се нуждаете от кабел.

В света на Android се нуждаете от телефон с версия на операционната система, която поддържа интерфейса. Иначе казано, устройството ви трябва да има Android 5.0 Lollipop или по-нова.

Android Auto работи най-добре, когато телефонът е свързан с кабел през USB. По този начин не се забелязва и срив в качеството на слушаната музика. Телефонните разговори пък се извършват през Bluetooth. Кабелът е необходим за постигането на максимално представяне, като и тук се очаква навлизането на безжична свързаност съвсем скоро.

През CarPlay можете използвате само приложения, които са одобрени от Apple. Това важи и за Android Auto. Apple и Google смятат, че е твърде опасно да позволят на нелицензирано приложение да се появи на мултимедията на автомобила. Засега още не е ясно дали двете системи ще могат да се използват с “отключени” телефони, но такива така или иначе се използват от ограничен брой потребители.

Едно от най-значителните ограничения на двете системи е, че не можете да използвате телефона си за нищо останало, когато той е вързан към Android Auto или Apple CarPlay.

Така например, ако някой от другите хора в колата поиска телефона ви, за да звънне от него, няма как да му услужите, освен ако не го изключите от системата. Няма да можете да сърфирате в интернет, докато чакате светофара да светне зелено, нито да снимате.

Освен това е доста сложно да стриймвате музика и да работите с навигацията едновременно. Това е възможно, но не е особено лесно да смените песента или албума, докаго навигацията се опитва да ви отведе до желания адрес.

Разлики между Apple CarPlay и Android Auto

Двете конкурентни системи работят по сходен начин и имат почти идентични функции. Въпреки това, има някои разлики. Първата е, че Android Auto на Google има изцяло нов интерфейс, вдъхновен от Google Now. Менютата са по-изчистени от тези, с които сме свикнали в Android телефоните. Системата разбира кога искате да се приберете вкъщи и кога отивате в офиса според часа, като за целта първо изучава навиците ви.

Тя може да чете мейлите ви в Gmail и дори да ви напомня за уговорени срещи от календара на телефона. Всичко това е много хубаво, ако харесвате интегрираните технологии, но е доста плашещо, ако държите на личните си данни и пространство.

По подразбиране Apple CarPlay не позволява на шофьорите да използват Google Maps за навигация, тъй като телефоните от Купертино са настроени да ползват стандартно приложението Apple Maps. Интерфейсът не е толкова лъскав, колкото този на Google, но това би се харесало но определен кръг от клиенти.

Съвсем естествено, двете системи не работят с Windows базирани телефони или други операционни системи, така че се нуждаете от мобилно устройство, което ги поддържа. Нуждаете се и от доста мегабайти мобилен интернет.

На последно място, ако пътувате често в чужбина и искате да използвате Android Auto или Apple CarPlay, имайте предвид местните такси за пренос на данни, тъй като сметката ви неусетно може да набъбне.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:24 1
+ 0
- 0
sffsdf9539
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.