23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

«Калашников» пуска военен мотоциклет

Руският концерн "Калашников", производител на едноименните автоматични оръжия, ще представи нов модел мотоциклет за армията и други силови структури. По същество, двуколесното ще е съвместен руско-китайски проект, съобщава агенция РБК.

"Калашников" работи над специален вариант на мотоциклети с марката "Иж", позната у нас от годините на соца. Информацията е официално потвърдена от пресцентъра на оръжейния гигант, а моделите ще бъдат представени на международния военно-технически форум "Армия-2017", който ще се проведе в околностите на Москва от 22 до 29 август.

Източници на РБК съобщават, че от "Калашников" готвят три модела военни мотоциклети. "Това ще бъдат по-скоро ендуро / оф-роуд мотоциклети, с отделения за оръжие и други подобни неща", заявява източник от военния завод. И добавя, че много напомнят на оф-роуд модели на японските Kawasaki. Трите варианта ще имат и различна степен на проходимост, според задачите, които ще изпълняват.

Според издателя на руското списание "Мото" Роман Ситников, новите военни мотоциклети ще са китайски, доработени в Русия. "Доколкото знам, концернът "Калашников" ще има отношение само по доработките. А най-оптималният вариант ще е за основа да се вземе някой от масовите китайски модели. Предполагам, че това ще са машини на марката Lifan", заявява Ситников.

Съдейки по тийзър картинката, пусната от прес службата на оръжейната компания, наистина става въпрос за ендуро мотоциклет. Собственик на специализиран мотоциклетен сервиз е заявил, че се съмнява "Ижмаш", която е собственост на "Калашников", да разработи моделите сама. Според него, по-скоро двигателите ще са китайски - на Lifan или Stels, а останалото ще се изработи в Русия. Но този вариант може да отпадне, тъй като, ако се използва изцяло китайски модел, разходите ще са около 3 пъти по-ниски.

Последната разработка от подобен род, която е ставала в Русия с военни цели, е дело на мотоциклетите "Урал". Военните им версии са подготвени за различни задачи, сред които и пренасяне на противотанков ракетен комплекс. Но производството на "Урал" за армията е минимално - над 90% от продукцията на марката отива за износ.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:36 2
+ 0
- 0
sffsdf26748

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26748
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.