20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Kawasaki ZX-10R: най-бързият супербайк досега?

В края на тази седмица в Испания след редица слухове Kawasaki най-накрая представиха официално обновеният ZX-10R, който ще бъде пуснат в шоурумите през 2016-та. Тази година именно „зелените“ спечелиха за втори път световния шампионат Superbike благодарение на блестящото представяне на Джонатан Рей през сезона, но и на перфектно подготвената машина. Сега, с чисто новото бижу японският производител отново ще затвърди доминацията си в литровия клас от 2011-та насам с най-бързия мотор в сегмента. А промените са взаимствани от състезателния вариант на ZX-10R и вече успешно тествани на писта по време на Superbike сезон 2015. 

Въпреки, че на външен вид мотоциклетът много прилича на сегашния вариант, всъщност непроменена е останала много малка част от него. Започваме с двигателя, който е добре познатият на феновете на модела четиритактов, четирицилиндров DOHC с течно охлаждане и обем 998 куб. см. Изцяло нови обаче са цилиндровата глава и коляновият вал, като последният е с 20% по-лек. Заради по-малката маса, валът прави по-високи обороти и има по-динамично ускорение. Всмукателните и изпускателните канали в главата са с нов профил и по-голямо сечение, като така е променено пълненето на цилиндрите с горивна смес и отвеждането на отработените газове. Буталата са с нова форма с диаметър и ход 76 x 55 мм, а клапаните са от титан. Подобрена е степента на сгъстяване, която сега е 13:1. Увеличен е обемът на въздушния колектор, а заедно със системата за принудително пълнене Ram-Air дават огромната максимална мощност 207 к.с. при 13 000 об/мин. Така като се вземе предвид теглото на мотора от 206 кг с ABS, се получава, че всеки килограм разполага с по една конска сила. Въртящият момент също е увеличен на 114 Нм при 11 500 об/мин. За сравнение Aprilia RSV4 има мощност от 201 к.с. при 13 000 об/мин., BMW S1000RR е със 199 к.с. при 13 500 об/мин., Ducati 1299 Panigale – 205 к.с. при 10 500 об/мин. и Yamaha R1 – 197 к.с. при 13 500 об/мин.

Обновеният Kawasaki ZX-10R е снабден с последен модел електроники, базирани на новия блок за управление Bosch Inertial Measurement Unit (IMU), която действа чрез пет измерителни оси и програма за изчисляване на параметрите, даваща цялата необходима информация за работата на мотоциклета (ъгъл на наклон, завъртане спрямо вертикалната и хоризонталната ос, ускорение и спиране). В този модел Kawasaki са добавили и изцяло нова система за тракшън контрол (S-KTRC – Sport Kawasaki Traction Control) плюс няколко съпътстващи електронния блок системи като Kawasaki Launch Control Mode (KLCM), Kawasaki Intelligent anti-lock Brake-System (KIBS), Kawasaki Quick Shifter (KQS), Kawasaki Engine Brake Control (KEBC). Освен това мотоциклетът ще получи и електронен заглушител Ohlins за управление нивото на шума.

Окачването на новия ZX-10R е разработено от екипа на Kawasaki в световния супербайк шампионат съвместно с един от лидерите в индустрията Showa, които използваха именно тази машина за дебют на регулируемата обърната телескопична предна вилка (Balanced Free Front Fork). Задното окачване на двуколесното се състои от двустранно люлеещо се рамо и хоризонтално разположен регулируем газов амортисьор. 43 мм вилка е проектирана така, че да доставя една доза повече комфорт на ездача и стабилност при спиране.

Като стана въпрос за спирачките, те са чисто нови Brembo M50 – радиално монтирани алуминиеви, моноблок, с 330 мм двоен спирачен преден диск. Всъщност, дисковете са с 20 мм по широк диаметър, благодарение на което се увеличава тяхната повърхност, а от своя страна това подобрява охлаждането. Задният спирачен диск е 220 мм.

Взаимствайки от състезателния вариант на ZX-10R, производителите са поработили върху подобряване работата на мотора при високи скорости, както и подобрение защитата при силен вятър чрез увеличаване на предната слюда и преработка на страничните обтекатели.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.