19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Lamborghini Urus най-после дойде на бял свят (видео)

След години очакване, всякакви спокулации и упражнения върху авторитета на Lamborghini за това, че изневерява на философията си и се подвежда по модните тенденции, компанията най-после представи своя SUV модел Urus.

Както сме казвали и преди, това всъщност не е първият модел от този клас в гамата компанията и можем спокойно да наречем Urus наследник на легендарния Rambo Lambo. За разлика от първородния син отпреди няколко десетилетия обаче, Urus се цели в доста по-обемно производство, което да донесе и големи печалби на създателите си.

Автомобилът има много достойнства, но най-голямото (съвсем очаквано) е под капака. Там ще живее 4-литров, битурбо V8 двигател с мощност от 650 к.с. и 850 Нм въртящ момент. Това обаче съвсем не означава огромен разход, защото машината се справя с около 12 литра на 100 км. Усилието се предава на колелата чрез 8-степенна автоматична трансмисия ZF.

Тази конфигурация дава възможност за великолепна динамика и ускорение за 3.59 секунди в спринта до 100 км/ч, както и максимална скорост от 300 км/ч.

Отдавна бе ясно, че Urus ще бъде създаден на MLB платформата, използвана още от Audi Q7, Porsche Cayenne и Bentley Bentayga, което неминуемо води до някои прилики с останалите. Теглото на машината е 2154 кг. Другата голяма гордост обаче е свързана със спирачните апарати, които (според производителя) са най-големите в света. Говорим за огромни 17.3-инчови дискове и 10-цилиндрови челюсти. Стандартно машината ще бъде с 21-инчови гуми Pirelli P Zero Corsa, но размерът може да бъде увеличен на 22 или 23, срещу съответната сума.

В салона преобладават ъгловатите структури, което не е изненадващо, предвид цялостния дизайн на Urus. Воланът и бутонът за запалване са същите от спортната гама, докато лостът на скоростите е точно пред копчето за стартиране и върху него са вече познатите режими Strada, Sport, Corsa, Sabbia (Пясък), Terra (Офроуд) и Neve (Сняг).

Надеждата на производителя е да има стабилно производство от поне 3500 машини на година, които ще бъдат сглобявани във фабриката в Сан Агата Болоня. Цената ще започва от 200 000 долара, а през 2019 година към единствения предвиден до момента двигател ще бъде добавена и опция за хибридна система.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 1
+ 0
- 0
sffsdf29840
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.