28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Легендарният Unimog стана на 70 години

Mercedes Unimog е вероятно най-способното оф-роуд возило в света. Макар приложенията на машината да са безбройни, коравият работяга започва живота си като селскостопанска машина преди точно 7 десетилетия.

Разработката на Unimog започва през октомври 1944 година, когато съюзниците вече са нахлули в Германия. Общите насоки за машината били готови и работата по нея започва само три месеца след края на Втората световна война. Инженерът от Daimler Алберт Фридрих e баща на возилото, чието име идва от Universal Motor Gerat или в свободен превод "моторизирана машина с универсално приложение".

На 9 октомври 1946 година е готов Unimog Prototype 1, който представлявал едно почти голо шаси. Моделът е с бензинов двигател и изглежда почти както последвалите серийни варианти. Оригиналната ширина на следата на камиона била 1270 мм, или еквивалент на два реда картофи в нива...

Фридрих подписва споразумение за производство с фирмата Erhard und Söhne и производството започва още през 1947 г. с дизелов мотор на Mercedes-Benz с мощност 25 конски сили, които също имат желание да произвеждат машината. Машината развивала максимална скорост от 50 км/ч, а задвижването било на четирите колела, с блокаж не предния и задния мост. Имало изводи за прикачен инвентар отпред, отзад и отстрани, което превърнало двуместния Unimog в най-универсалната селскостопанска машина за времето си.

Първият производител на Unimog, обаче, става компанията Boehringer, тъй като Erhard нямат капацитет за производството, а на “трилъчките” все още не им е позволено да правят 4х4 автомобили. През 1951 Daimler Benz все пак поема контрола върху Unimog и трилъчата звезда застава на предния капак, където седи от модела 401, та до наши дни.

С минимални модификации, Unimog се произвежда и до днес, а продажбите на легендарното возило са надхвърлили 400 000 бройки, а до момента са представени над 30 вариации на модела, за буквално всякакви приложения. Може да видите легендарното камионче на нефтени кладенци в пустинята, возещ туристи до действащи вулкани, в снеговете на Севера или блатата и джунглите на Азия и Южна Америка. Унимог е и редовен участник в различни оф-роуд надпревари - от легендарния "Дакар", през хард офроуд трасетата на рали "Бреслау", а с гордост можем да заявим, че първите състезателни камиони, стъпили на българска земя, също са наследници на култовия Universal Motor Gerat.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf17217
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.