19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Mercedes-AMG Project One - Формула 1 за пътя (видео)

Остават часове до откриването на автомобилното изложение във Франкфурт и всички ставаме все по-нетърпеливи да разберем какви хубавинки са приготвили производителите за голямото събитие. Традиционно всеки от тях открехва завесата за някои от най-важните си акценти. Без съмнение такъв за Mercedes ще бъде представянето на суперавтомобила Project One.

Може би е по-точно да кажем дори "хиперавтомобил", защото машината е нещо невиждано по пътищата и по същество представлява шосеен вариант на билид от Формула 1... само че по-добър. Четириколесно, което е захранвано от познатия от F1 1.6-литров V6 двигател, развиващ до 11 000 оборота. Но той далеч не е сам в мисията си да придвижва това великолепно тяло.

В помощ идват няколко системи, черпещи силата си от електричеството. На първо място е електрическата турбина. Освен нея машината разполага и с два електрически мотора за всяко от задните колела, всеки от който е с мощност от 161 к.с. и е способен на развъртане до (дръжте се!) 50 000 оборота в минута!

Енергията за тези мотори е складирана в големи литиево-йонни батерии с общо тегло от 100 кг - четири пъти повече клетки от тези в болида от Формула 1. Може би най-голямото достойство на Project One е енергийната ефективност. До 80% от енергията при спиране на предните колела се превръща в електричество, а двигателят с вътрешно горене има почти нечуваната термална ефективност от 40%.

Всички тези данни означават следното - 1000 к.с., ускорение от 0 до 200 км/ч за 6 секунди, максимална скорост от 350 км/ч и изцяло електрически пробег от 25 км.

Монококовото карбоново тяло е красиво и аеродинамично, а салонът е спартански, но не и скучен. Воланът е вдъхновен от този във Формула 1, а на разположение на водачът е дигитално инструментално табло и допълнителен мултимедиен екран. Екстрите са сведени до минимум, но каква по-голяма екстра от това да държите волана на това чудо.

Вероятно вече сте предположили, че подобна машина няма как да се произвежда в обема на обикновен автомобил и това действително няма да се случи. Предвидени са едва 275 броя на цена от 2.275 милиона евро и според източник от компанията всичко вече е разпродадено.

Етикети:AMGMercedesProject One


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:28 1
+ 0
- 0
sffsdf28253
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.