19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мини град ще тества способностите на безпилотните автомобили

В началото на седмицата в северния кампус на Университета в Мичиган бе открит комплекс от улици, който има за цел да възпроизведе градските условия на движение. Учените искат да го използват за тестове на безпилотни автомобили, които в бъдеще би трябвало да залеят обществената пътна мрежа, по възможност без да причинят хаос и смъртни случаи.

"В самия факултет вече имаме съоръжение, което обрисува напълно еволюиралото бъдеще," казва Питър Суетман, шеф на Института по изследване на транспорта. "Все пак заместваме хората с машини и тези машини трябва да бъдат способни да работят безопасно в естествена среда."

В последните години автомобилните производители се надпреварват кой ще създаде по-добър автономен модел и преустройват бизнесите си с ориентация за близко бъдеще, в което автоматичните коли ще властват по улиците. Според мнозина именно автоматизираните машини, които се движат в хармония със себе си и останалите участници в движението, са от изключителна важност за транспортирането на хора и стоки по по-безопасен и ефективен начин.

Макетът на града се казва M City и представлява мини метрополис с площ 32 акра, който има за цел да пресъздаде модерния урбанистичен хаос със задръствания, непредсказуеми пешеходци, по-спокойни предградия, магистрали и селски улички. Струващото 6.5 млн. долара съоръжение се състои от 40 фасади на сгради, кръстовища, кръгово движение, мост, тунел, черни пътища и пълен набор от слепи завои. Има дори 4-лентов магистрален участък с вход и изход.

Колите ще трябва да се справят със Себастиан - робот, който изненадващо излиза на пътното платно, за да изпробва дали безпилотнити коли ще го усетят и ще спрат, за да предотвратят евентуален сблъсък.
"Вярваме, че автономната мобилна технология ще бъде много атрактивна за потребителите," казва Суетман. "Така че трябва да я пуснем на пазара възможно най-бързо, но по максимално разумен и отговорен начин. Създадохме M City, за да ускорим този процес."

Суетман е и директор на Центъра за трансформиране на мобилността, основан от него, правителството на Щатите и спонсори, сред които General Motors, Ford, Toyota, Nissan и Honda.

Повечето автомобилни компании смятат, че безпилотните автомобили могат да излязат масово по улиците още след 5 години. Нещо повече, очаква се пазарът на автономна технология да нарасне до 42 млрд. долара в идните 10 години, а самоуправляващите се коли да са отговорни за 25% от общите продажби на автомобили до 2035 г., съобщават анализаторите от Boston Consulting Group. До 2017 г. полуавтономните коли, които работят в режим автопилот, паркират се сами и сменят лентите автоматично, ще са широко разпространени, допълва анализа си Boston Consulting Group.

Ford вече проведе тестове на безпилотния хибриден седан Fusion в M City, а изпитанията послужиха и за картографиране на улиците и структурите в комплекса. На специално изграденото трасе автомобилните компании ще доказват приложимостта на собствените си технологии в реалния живот. Въпреки това, те ще работят заедно по разрешаването на различни проблеми, свързани с автономните коли, например законовите пречки и как робоколите ще взимат етични решения, когато са изправени пред неминуема катастрофа.

Изпробване на алтернативи

До момента тестовете на автономни автомобили се провеждаха на обществени пътища или частни полигони. Google има зад гърба си над 1 милион мили тестове на своите безпилотни машини в Силициевата долина, а отскоро и на магистралите около Остин, Тексас.


M City е алтернатива. "Ако сте на публичната пътна мрежа, със сигурност ще се случат много необичайни неща, но лошото е, че те ще се случат само веднъж и повече няма да получите шанс да ги възпроизведете," казва Суетман. "Харесваме идеята да създадем предизвикателни ситуации, които можем да възпроизвеждаме колкото пъти се налага."


Когато дадена технология се докаже като успешна по улиците на M City, тя може да бъде изпробвана и в естествена среда. Автомобилните компании и учените от университета са изградили мрежа от 3000 взаимно свързани автомобила по улиците на близкия град, които са способни да си комуникират една с друга, както и с инфраструктурата, например със светофарите. До 2020 г. се очаква числото на свързаните автомобили в региона да набъбне до 29 000, уверява Суетман.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:36 1
+ 0
- 0
sffsdf1068
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.