28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Неродената Лада 1101 "Чебурашка" (видео)

ВАЗ 1101 е първият сериозен проект на бившия Съветски съюз за автомобил с предно предаване. "Чебурашка", както е било народното име на машината, за жалост никога не стига до поточната линия, макар да са проектирани няколко различни варианта. И така, запознайте се с предвестника на Лада Самара:

Прототипът Лада 1101 е създаден през 1971 година. Нямаме идея колко точно бройки са произведени от експерименталния модел, но според някои източници от първата версия са създадени 5 машини. Идеята на модела е била да се създаде изцяло нов продукт както за домашния, така и за експортните пазари в Западна Европа. Така се появява "Чебурашка" с компактно двуврато купе и компоненти от други серийни модели на "Лада" като светлини, колела и т.н.

През 1973 година се появява втора версия на прототипа 1101, с по-рафиниран дизайн. Инженерите на компанията са обърнали голямо внимание на западни модели като Volkswagen Golf, Ford Escort, Opel Kadett и Volvo 340, които се считали за основни съперници на новия руски модел.

За задвижването на Лада 1101 се грижел 0,9-литров бензинов двигател с максимална мощност 50 конски сили, който във втората версия бил с повишена до 55 к.с. мощност. Агрегатът задвижвал предните колела с механична скоростна кутия. Кормилната система била заимствана от ЗАЗ, а предното окачване било с революционна за времето си в СССР МакФерсън архитектура.

Арматурното табло и някои други детайли в купето били заети от ВАЗ 2101, а специално за "Чебурашка" били създадени изцяло нови предни седалки. Във втория прототип от 1973 година били изчистени някои грешки, като било променено и купето. През 1976 година се появила и трета серия на прототипа, кръстена "Ладога", която радикално се отличавала от първите две предложения. Именно този вариант, който бил предаден на завода "Запорожец", послужил по-късно за създаването на модела ЗАЗ-1102 "Таврия".

Макар ВАЗ 1101 "Чебурашка" никога да не влязъл в серийно производство, много от разработките по модела били използвани при създаването на култовата Лада Нива и ВАЗ 2108, познат ни като Лада Самара. А основното оправдание на производителите за отказа от пазарна версия на мъника било в недостатъчния опит в конструирането на автомобили с предно предаване през 70-те години на 20 век.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.