28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новата гума Nokian Rockproof предлага екстремна издръжливост извън пътя

Nokian представи новата си гума Rockproof, целяща да предложи екстремна издръжливост за професионална употреба и оф-роуд ентусиасти. Новият продукт на най-северния производител е в стихията си на пресечен терен, в каменоделни кариери, гористи местности, минодобивни райони и сечища и може да се справи с неочаквани предизвикателства по време на работа извън пътя.

Новата устойчива на нарязване каучукова смес Nokian Rockproof Hybrid, използвана за направата на блоковете на гумата, в комбинация с агресивната им шарка осигуряват издръжливост дори и при най-тежките оф-роуд условия. Специалната смес осигурява защита срещу нарязване и съответно повече работни часове. Новата гума е създадена за леки камиони, SUV и оф-роуд употреба. Тя е разработена в сътрудничество с Nokian Heavy Tyres и тествана от професионалисти в мини и каменоделни кариери в Европа и Северна Америка. Гумата незабележимо комбинира специфичната издръжливост на каучука за тежки машини с комфорта на този за леки автомобили. Скоростният индекс на новата гума е Q (160 км/ч) и в Европа тя ще се предлага в 8 размера, от LT225/75R16 до LT315/70R17, които ще са на разположение на потребителите в началото на 2017 г.

Оптимизираните стабилизатори на протекторните блокове осигуряват по-прецизно управление и стабилност. Различният ъгъл на двете страни и шахматно разположените странични блокове гарантират, че те остават стабилни, а дъното на периферните канали няма да бъде увредено дори и при по-грубо шофиране. Подсилената горна част на страницата осигурява допълнителна защита срещу спукване и нарязване от остри камъни.

Специални издатини върху основата на каналите на гумата предотвратяват заклещването на остри и назъбени камъни между протекторните блокове и опасността от пробиване. Тази технология увеличава експлоатационния живот и дава допълнителна защита срещу повреди в конструкцията на гумата при движение по неравен терен.

„Оф-роуд шофирането и най-тежката професионална употреба изискват екстремна издръжливост на гумата и по-специално защита от спукване. При такива условия, гумите може да имат незавидно кратък експлоатационен живот, а повредите по конструкцията струват допълнително средстава и време за поправка или подмяна. Nokian Rockproof има отлична защита срещу нарязване благодарение на устойчивата смес, от която е направен протектора, създадена за употреба в рудници. Здравата структура на гумата и арамидната армировка на страниците (технология, която се използва и при защитните бронежилетки) предпазват гумата от странични наранявания. Този продукт е разработен, за да подобри ефективността на работа при професионална употреба,“ обяснява Оли Сепала, мениджър „Продуктово развитие“ в Nokian Tyres.


Разработената от Nokian Tyres технология Aramid Sidewall предлага нов вид протекция при тежка употреба и взискателни условия. Структурата на страниците съдържа супер здрави арамидни влакна, които подсилват страничната част на гумата, правейки я по-устойчива на удари и нарязване от предмети, които иначе лесно биха я увредили. Повредите върху страниците обикновено налагат смяна на гумата с резервна. Арамидните влакна намират широко приложение в космическата и военната индустрия.

Издатините Stone ejectors в каналите на гумата предотвратяват заклещването на остри камъчета между протекторните блокове и пробиването на структурата ѝ. Това удължава експлоатационният живот на гумата и съкращава времето в сервиза, както и намалява опасността от хвърчащи камъни за околните в близост до автомобила.




Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf17034
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.