28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новият Aston Martin Vantage иска да се отличи от семейството

След като моделът DB11 отбеляза началото на новата линия в гамата на Aston Martin, тенденцията в търсене на съвършенство продължава с изцяло новия Vantage 2018. Това е автомобил, който със сигурност желае да се отличи от останалите в семейството, отговаряйки на някои критики, че моделите на британците си приличат твърде много.

В същото време новият Vantage повече от очевидно носи гените на създателите си и трудно може да бъде сбъркан с нещо друго. Но, както казва отговорникът за визията на машината Майлс Нюрнбергер - "Ако DB11 е джентълмен, то Vantage е ловец".

Това сравнение напълно допада на машината, която изглежда много агресивна, но по британския елегантен начин. Носът е надвесен на асфалта, сякаш акула търси плячката си. Пропорциите също дават интересно възприемане, защото Vantage е с 5 сантиметра по-къс от Porsche 911, но е с почти 25 сантиметра по-дълга база. Това означава много стабилност и най-вече - повече място за пасажерите в купето.

Говорейки за купето, в него няма нищо скучно или консервативно, напротив. Усещането е за сядане в състезателен кокпит, като линиите и формите "плават" около водача, давайки му повече от очакваното пространство.

Контролът над скоростната кутия е събран в триъгълен клъстър в дъното на централната конзола, а дизайнът на всичко там просто моли да пипаш, въртиш и щракаш.

Скоростна кутия? Автоматична и 8-степенна, на ZF, която е с по-къси предавателни числа от предшественика, което помага за по-бързо и динамично ускорение. Според слуховете във втората половина на 2018 година Vantage ще бъде наличен и с ръчна скоростна кутия, вероятно взета от досегашния V12 Vantage S.

И тук по естествен начин стигаме до кулминацията на това кратко ревю - онова нещо под капака, което (непонятно за повечето жени) може да разтупти сърцето по крайно необичаен начин. Като начало трябва да уточним, че за момента "уж" не се планира използването на 12 цилиндъра. Но това все още не е съвсем ясно.

Ясно е обаче, че автомобилът започва да се продава с 4-литров V8 на Mercedes-AMG, който е със специални и уникални настройки за Aston Martin. Агрегатът генерира 503 к.с. - с 80 повече от предшественика с осмака, а ускорението до 96 км/ч трябва да се случва за 3.6 секунди.

Разбира се, машината разполага и с много други достойнства, като електронен диференциал за задната ос, както и популярните системи за стабилност. Всички те могат и да бъдат изключени, защото британците са напълно наясно, че подобен автомобил може да бъде страшно атрактивен и с движение напред с вратите, а не с колелата. Затова не е и случайно, че някои от настройките са правени именно по заснежените пътища на Швеция.

Удоволствието да притежаваш Vantage 2018 ще изисква да се разделите с близо 150 000 щатски долара. Ако обаче искате Aston Martin, но не точно този, ще трябва да поизчакате. Развитието на новото поколение в гамата тепърва предстои, като през 2019 се очаква да бъде заменен вееранът Vanquish, а след това и да е появи и първият SUV на компанията - DBX. Да не забравяме, че нова спортна машина също е в плановете, а електричката RapidE трябва да помогне на AM да влезне смело в третото десетилетие на века.

Етикети:Aston MartinVantage


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 1
+ 0
- 0
sffsdf29623
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.