29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новият Toyota RAV4 с големи промени и три 4x4 системи

Петото поколение на един от най-успешните модели на Toyota - RAV4 отбеляза световната си премиера на международния автосалон в Ню Йорк. Новото издание на компактния SUV идва с доста визуални и технологични промени, като обещава отново да е пазарен хит по цял свят.

Toyota RAV4 №5 е конструирана на новата платформа на японците TGNA, на която са още модели като CH-R, Prius и Auris / Corolla. Производителя се хвали с над 50% по-здраво шаси спрямо предходната генерация, а освен това кросоувърът е с променени габарити - 4572 мм на дължина (спрямо 4605), но с по-голямо междуосие (+30 мм) до 2690 мм. Ширината и височината също са нараснали - съответно 1854 и 1699 мм, спрямо 1845 и 1684.

За момента са ясни само двигателните опции за североамериканския пазар, където новият Toyota RAV4 дебютира с 2,5-литров бензинов атмосферен двигател. Няма данни за мощността, но се знае, че е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Същият агрегат ще е и част от хибридната версия на модела, която ще развива комбинирана мощност заедно с електромотора от около 200 к.с. Ековерсията ще се управлява от безстепенна вариаторна трансмисия.

Интересното е, че новият RAV4 ще се предлага с три варианта на 4х4 задвижването - конвенционалният (като при досегашния модел), AWD-i на хибридната версия с електрозадвижване на задния мост и изцяло нова технология, с торк-векторинг система и пълно изключване на задното задвижване. Новото задвижване може да доставя до 50% от тягата към задните колела и съответно да я разпределя към всяко едно от колелата.

Що се отнася до дизайна, RAV4 е наистина доста променен спрямо предходния модел, като в американската си версия силно напомня за пълноразмерните пикапи и всъдеходи на Toyota като Tundra и Sequoia. Налице са масивна предна решетка, нови светлини отпред и отзад и брони с по-подчертан офроуд вид. В салона акцентът е върху нова мултимедия и аудиосистема, 7-инчов дисплей на арматурното табло и други подобрения.

Сред системите за безопасност и асистиране на водача изъкват аварийна спирачка с функция за разпознаване на пешеходци, адаптивен круиз-контрол, асистент за следене на пътната лента и др. В САЩ и Канада новият Toyota RAV4 ще е на пазара още това лято, а в Европа се очаква догодина.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf31169
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.