29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новите коли ще набират автоматично 112 при катастрофа

Нова регулация на Европейския съюз задължи всички нови автомобили да могат да осъществяват аварийно повикване в случай на инцидент. Правилото влезе в сила от началото на месеца и според него, всяка новопроизведена кола ще трябва да е оборудвана със системата eCall, която автоматично набира 112 при катастрофа.

Наредбата е предложена още през април 2013 година и бе приета от Европейския парламент две години по-късно. Системата eCall изпраща локацията на превозното срество до службите за спешна помощ, като съобщава времето в което се е случил инцидента и посоката на пътуване (особено важна при катастрофи на магистрали). Аварийната система освен автоматично, може да бъде активирана и ръчно, чрез бутон в кабината, като набира общоевропейския номер за спешна помощ 112.

Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) приветства този ход: "Новата регулация за eCall има потенциала да спаси много животи, съкращавайки времето за реакция на спасителните служби", заяви генералният секретар на асоциацията Ерик Йонаерт. "Това означава, че линейки, пожарни и полицейски коли могат да се намесят възможно най-бързо, в т. нар"златен час" при катастрофа".

От АСЕА предлагат и нещо повече, наречено интегриран подход към сигурността. Това ще рече, че освен подобренията по автомобилите, трябва да има по-добра подготовка на водачите, преосмисляне на дизайна на пътищата и по-добро справяне с регулациите на трафика.

Трябва да знаете, че еCall не е "черна кутия" и не записва постоянно позицията на превозното средство. Единствено записва данни за да определи позицията на автомобила в мига на катастрофата, за да може ги прати до спешните центрове. Системата не може да се използва за да следи движението на водача, тъй като симкартата е "спяща" и се активира само при инцидент.

Естествено, тази система няма да е безплатна, като цената й е около 100 евро за автомобил, които ще бъдат включени в цената на колата като цяло от търговците. Очаква се в бъдеще стойността на eCall да става все по-ниска, заради тенденциите при електронните компоненти и фактът, че ще е много масова - всички нови коли в ЕС и някои съседни държави ще са с аварийната система.

Стандартизирането на eCall следва информациите от края на миналата година, според които ЕС иска да стандартизира и автоматичната аварийна спирачка в новите коли, след като стана ясно, че около 70% от возилата не включват подобна система като част от стандартното оборудване. И след като преди години успя да наложи въздушните възглавници и ABS системите като задължителни, много вероятно е евродепутатите да се преборят и тази функция да влезе в базовото оборудване на новите коли.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf31213
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.