29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Обновеният Volkswagen ID.3 вече е у нас

Обновеният електромобил Volkswagen ID.3 бе официално представен пред българските медии. Машината е с освежен и "по-зрял" дизайн, с нови технологии и софтуер, като се предлага с избор от две батерии - 58 kWh и 77 kWh. Пробегът е до 546 км (WLTP), а скоро се очаква и по-компактен акумулаторен блок.

При новия ID.3 предният капак вече изглежда по-дълъг вследствие на отстраняването на черната лента под челното стъкло и добавянето на вдлъбнатини в страничните панели, които издължават визуално предницата. Интелигентните решения подобряват аеродинамиката, като е постигнат коефициент на съпротивление от 0,263.

Интериорът на новия ID.3 съчетава модерен дизайн и екологични материи. В облицовките на вратите и тапицериите на седалките стилистите на Volkswagen са използвали микрофибърната материя Artvelours Eco, в чиито състав влиза 71% рециклиран материал, добит от пластмасови отпадъци. Включените в стандартното оборудване на модела функции като Plug & Charge, която идентифицира автоматично автомобила и стартира процеса на зареждане при включване на зарядния кабел в станцията и интелигентната програма за планиране на маршрута e-Routenplaner дават възможност за още по-лесно и комфортно зареждане.

При планиране на по-дълги пътувания, системата изчислява оптимално местоположението на всички необходими спирки за зареждане така, че крайната цел да бъде достигната максимално бързо. В този процес системата отчита също актуалната пътна обстановка, тежестта на трафика, прогнозите за неговото развитие и промените в нивото на заряд на акумулаторната батерия. Броят и местоположението на местата за зареждане се изчисляват динамично и зависят от мощността на зарядните станции. Благодарение на всичко това, e-Routenplaner може да предложи на водача избор между две кратки зареждания с висока мощност и едно дълго зареждане с ниска мощност.

Компактният блок на контролните прибори пред водача използва екран с диагонал 13,4 сантиметра (5,3 инча) и се управлява чрез бутоните на мултифункционалния волан. Централният сензорен екран с диагонал 30,5-сантиметра (12 инча) вече е част от стандартното оборудване и служи за управление на функциите на навигацията, мобилния телефон, мултимедията, системите за асистенция на управлението и настройките на автомобила.

Предлаганият като допълнително оборудване head-up дисплей с разширена реалност (AR-Head-up-Display) осигурява в непосредственото зрително поле на водача върху челното стъкло не само информация за скоростта и други основни данни за пътуването, а и водене по маршрута с динамични показания на навигационната система. Допълнително предлаганата система „Travel Assist с данни от пътния трафик“ вече е на разположение и при ID.3. На базата на системата за адаптивен контрол на скоростта и дистанцията „ACC“ в диапазона от 0 км/ч до максималната скорост и системата за предупреждение при напускане на лентата „Lane Assist“, която контролира активно управлението, новата комплексна система за асистенция надгражда възможностите на две изпитани и доказали се системи, които при новия ID.3 използват пълна мрежова свързаност.

Електрическият задвижващ мотор в ID.3 е разположен отзад и осигурява мощност от 150 kW (204 к.с.) и въртящ момент от 310 Nm предавани към задните колела. Автомобилът се задвижва от синхронен двигател (PSM), който предлага ефективност доста над 90% в почти всички ситуации на шофиране. Заедно със силовата и управляващата електроника, която обработва управляващите сигнали и превключва токовете, задвижващият блок тежи само около 90 килограма.

Новият ID.3 се предлага с два различни капацитета на батерията: 58 и 77 kWh. Със своите 77 kWh, голямата батерия осигурява на ID.3 Pro S пробег до 546 километра (WLTP). В ID.3 Pro с батерия от 58 kWh, пробегът е до 426 километра (WLTP). След осем години експлоатация или пробег от 160 000 километра батерията все още има поне 70% от първоначалния си нетен капацитет.

Цените вече са обявени, като стартовата на компактния електромобил е 83 402 лв. с ДДС и индикативния срок за доставка към днешна дата е 4 месеца.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:03 3
+ 0
- 0
sffsdf39736

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:03 2
+ 0
- 0
sffsdf39736

Рейтинг :
09.09 2023 в 03:41 1
+ 0
- 0
sffsdf39736
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.