19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Opel Kadett празнува 80 години

Рюселсхайм. Първият Opel Kadett е една малка сензация, както от техническа гледна точка, така и по отношение на цената си. Над 100 000 автомобила от този четириместен модел са произведени от 1936 до 1940 година в завода в Рюселсхайм, който дори тогава е един от най-авангардните в Европа. Първият Kadett със своята самоносеща конструкция на каросерията се предлага като седан и кабриолет и струва едва 2 100 марки.

Бързият четириместен автомобил може да постигне максимална скорост почти 100 км/ч и не му отнема много време, за да достигне сърцата на хората. Ходовата част с независимо предно окачване Дюбоне и заден мост с листови ресьори произхожда от Opel Olympia, а двигателят със стоящи клапани и L-образна форма на горивната камера е взет от Opel P 4. Той разполага с мощност от 23 к.с. от работен обем от 1073 см3. Точно както своя по-голям събрат Olympia, когото наподобява като визия, Kadett е един модерен автомобил. Хармоничните пропорции с прибран в каросерията багажник подобно на днешните хечбек модели и интегрирани предни светлини са толкова характерни за модела.

През 1938 година в рамките на подобренията в средата на моделния живот е добавена нова радиаторна маска в късен арт деко стил – в днешни дни експертите определят този модел като междинно поколение.

Името му “Kadett” е точно толкова ново, колкото и самия сегмент. До дебюта на първата Astra през 1991 година, автомобилите от компактния клас на Opel ще носят това име повече от пет десетилетия. Компанията представя още две моделни гами с имена произхождащи от германският флот - Admiral и Kapitän, съответно през 1937 и 1938 година.

След Olympia, който е първият германски сериен автомобил разполагащ със самоносеща изцяло стоманена каросерия, първият Kadett има същата „монококова“ конструкция. Тя притежава много предимства в сравнение с класическата дървена каросерия, монтирана върху метална рама. Подобряват се управляемостта и динамиката на автомобила и се намалява разходът му на гориво, благодарение на ниското тегло на автомобила, докато нивото на безопасността е по-висока заради здравата пътническа клетка и по-ниския център на тежестта. Самоносещата структура дава началото на нов производствен метод, който е широко използван в наши дни: така наречената „сватба“, при която каросерията, силовото предаване и ходовата част (двигател, трансмисия и мостове) се свързват на поточната линия с помощта на хидравлични елеватори.

Интегрираните в каросерията предни светлини, заменящи старовремските фарове стоящи отделно, дават на Kadett свежо излъчване. Елементи като хидравлични спирачки на четирите колела, мигачи, вентилация с малък триъгълен прозорец, която не създава течение и „защитен от прах“ багажник с достъп от вътрешната страна по това време са доста необичайни за тази категория автомобили, а в Kadett те са стандартно оборудване.

Kadett е първият модел на Opel използващ разработен от компанията карбуратор с низходящ поток с така наречената „тръба на Вентури“. В тази конструкция, наречена така на името на италианския физик Джовани Батиста Вентури (1746–1822), горивото се смесва с движещия се въздух преди дроселовата клапа. „Тръбата на Вентури“ е гладкостенна тръбна конструкция с допълнителен елемент наречен дифузьор с плавно намаляващ диаметър. Когато въздухът премине през него, той увеличава скоростта и намалява налягането си. В резултат от това се създава вакуум (както от горната страна на крило на самолет). До тази част е подведена тръбичка с бензин – последният се засмуква в тръбата благодарение на вакуума и се смесва с въздуха.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:02 1
+ 0
- 0
sffsdf17719
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.