25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

От Mercedes наеха Tesla Model X и я почупиха

От концерна Daimler, производител на автомобилите Mercedes-Benz забъркаха скандал, след като наеха електрическия кросоувър Tesla Model X, пише Der Spiegel. По принцип, практиката на автомобилните концерни по-често е директно да купуват даден конкурентен автомобил, за да го проучат детайлно, но този път е бил нает от компанията SIXT.

Според Шпигел, Daimler наели Tesla Model X за седем седмици през юли и август от SIXT. Кросоувърът със 100-киловатова батерия, обаче, бил собственост на баварска двойка, която притежавала общо три електромобила на американската фирма и ги отдавали под наем за различни поводи по договор с рентакар фирмата. От производителите на Мерцедес, обаче, решили да прикрият следите си и нели колата като частно лице.

По договор, пробегът на електромобила не бивало да превишава 1500 км за седмица и колата не трябвва да бъде карана в екстремни условия или извън пътя. След като "рентнали" екоджипката, германците я закарали в техническия си център, където я разглобили до последното болтче и след това я асемблирали отново. След което били проведени сериозни тестове в местния полигон.

Собственикът на Tesla Model X бил доста учуден, след като колата му изпратила съобщение, че се намира в далечна Барселона, което доста надхвърля 1500-те километра за седмица. Първоначално, Манфред ван Ринсом (както е името му) решил, че до испанския град джипката е стигнала на влекач, но после бил изумен да види на проследяващия тракер, че колата му се кара юнашката по планински пътища и офроуд терени.

В крайна сметка, след периода на наемане колата е върната на SIXT и Манфред видял, че неговият Model X е доста поодраскан и има повреди по вратите и други места. И вързал две и две, след като в жабката открил бележка за неправилно паркиране на автомобила в техническия център на Mercedes в Зинделфинген, Германия.

Електромобилът бил закаран на щателен оглед в Мюнхен, където станало ясно, че е разглобяван и после сглобен, но с неточности. Гневният собственик поискал от SIXT да му бъдат изплатени близо 16 000 евро щети плюс допълнително по 1000 евро на ден, за периода в който електроджипката няма да може да "работи". Заедно с допълнителните претенции общата сума набъбнала до почти 100 000 евро. Копие от иска ван Ринсом изпратил и до борда на директорите на Daimler.

От компанията за рентакар обявили, че претенциите на собственика са удовлетворени и случаят е приключен. Mакар да няма официален отговор от Mercedes по конкретния казус, от там заявили, че наемането на автомобили за сравнение е честа практика в автомобилната индустрия и ако има някакви щети по наетите возила, има стандартна застрахователна процедура, която да регулира претенции за суми.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 1
+ 0
- 0
sffsdf29855
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.