29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Отрова с продължение: и хора дишали дизелови газове

След като по-рано се разбра, че компанията Volkswagen е замесена в спорен експеримент, при който маймуни е трябвало да дишат ауспухови газове от дизелов автомобил, сега стана ясно, че на подобни тестове са подлагани и хора. Нещо повече, докато в експеримента с животни, партньорите на VW от Daimler и BMW твърдят, че на са замесени, то участието им при експериментите с хора, години по-рано е потвърдено.

При тези опити напълно здрави хора е трябвало да дишат в затворени помещения отровни газове в продължение на 3 часа, пише "Дойче Веле". 25 човека е трябвало да вдишват различни концентрации на азотни окиси, което е ставало в лаборатория на университетска болница в Аахен, Германия. Трябва да отбележим, че експериментът е бил доброволен.

Тестовете с хора са били провеждани по поръчка на създадена с подкрепата на автопроизводителите т. нар. Европейска изследователска организация за защита на околната среда и здравето в транспортни сектор (EUGT). Организацията се оказала лобистки инструмент, създаден от Volkswagen, Daimler, BMW и Bosch пред властите в страната и Европейския съюз, а от миналата година вече не функционира.

Експериментът с хора не е бил предназначен директно за автомобилната индустрия, но пък ѝ пасва идеално, защото при участниците в експеримента "не са установени никакви реакции от инхалирания азотен двуокис", както се посочва в доклада на EUGT. В управата на това зловещо дружество, са участвали и висши мениджъри от автомобилните концерни.

Според Хенрик Бьоме от "Дойче Веле", сега ще стане същото, както и при Дизелгейт: "ще настояват, че само един тесен кръг от хора са били посветени, а хората от високите фирмени етажи не са знаели нищо. И ще жертват пешките - както направиха с осъдения в САЩ мениджър на Фолксваген Оливър Шмит. Всички останали ще си измият ръцете"

"Най-странното в тази история, както и тази за "дизелгейт" е, че всичко това изглежда изобщо не тревожи клиентите на автомобилните концерни: 2017-а е била рекордна в продажбите за Volkswagen и не по-лоша е била тя и за Daimler. А в същото време по улиците на големите градове живеят хора, които дишат такива отрови, каквито не са вдишвали нито маймуните, нито хората от газовите експерименти", заключава Бьоме.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30610
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.