28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Производител на суперколи ще покорява вулкан с офроуд бъги

Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG) е позната в автомобилните среди като производител на пистови суперколи. Сега, обаче, собственикът на компанията Джеймс Гликенхаус е решил да разнообрази гамата на компанията, пускайки сериозна офроуд машина.

Наречен SCG Boot, офроудърът ще е съвременен прочит на популярния преди десетилетия Baja Boot - офроуд бъги, с което легендарния Стив Макуин се е състезавал в американските пустинни надпревари.

Преди 8 години, Гликенхаус купува бъгито, с което легендарният Стив Макуин се е състезавал в американските пустинни надпревари през 1968 г. Офроуд машината е конструирана от специалиста Вик хикей, който използвал връзките си в General Motors, за да я оборудва с някои доста сериозни части - V8 двигател с 450 конски сили, автоматична скоростна кутия Hydra-matic и усилено окачване за офроуд. Всичко това е било качено на специална тръбна рама, а машината без проблем вдигала над 100 мили в час по пясък (или около 170 км/ч).

Но да притежава това легендарно возило не е достатъчно за Гликенхаус, който сега се е заел да направи модерен вариант на Baja Boot. И вече работи усилено по проекта. В своя профил във Фейсбук, автомобилният предприемач заявява, че ще използва SCG Boot за да постави нов рекорд за височинно изкачване с автомобил. Мястото ще е популярният вулкан Ойос Дел Саладо в южноамериканските Анди, който се използва за куп подобни рекорди с джипове и мотоциклети.

Последното постижение, отбелязано на 6873-метровият връх-вулкан е на бвишият състезател в рали "Дакар" Франциско "Чалеко" Лопез, който се изкачи с електрически мотоциклет КТМ Е-ХС до 6080 метра през март 2016 година. Иначе, най-високо с мотоциклет с ДВГ се качва чилиецът Джанфранко Бианки, който стига до 6472 метра със Suzuki RMZ 450.

Последният рекорд за покоряване с автомобил е от 6688 метра, постигнат през 2007 г. от чилиеца Гонсаво Браво със Suzuki Samurai. Браво подобрява постижението на Матиас Йешке с Jeep Wrangler малко преди това, като Йешке пък държи рекорда с камион - 6675 метра с Mercedes Zetros, което е и най-голямото изкачване на возило с дизелов двигател на вулкана.

Връщайки се към SCG Boot, освен височинния рекорд, Гликенхаус е планирал и експедиционно пътуване с бъгито от Ню Йорк до Париж, преминаващо през Беринговия проток.

Все още, техническата информация за бъдещия офроудър е ограничена. Очаква се SCG Boot да се предлага във вариант с две и четири врати, като по-компактният модел ще се казва Steve, в памет на Макуин. Моделите ще са с както с 4х4, така и със задно задвижване, според предпочитанията, а ходът на окачването ще е сериозните 50 см.

SCG Boot ще се задвижва от 5-литров V8 бензинов агрегат, комбиниран единствено с автоматични скорости - от компанията считат, че никой няма да иска ръчна трансмисия. Продажбите на офроудъра ще започнат през 2019 или 2020 година, а базовата цена ще е около 100 000 долара.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30634
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.