19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Scania създаде най-големия часовник от 14 камиона (Видео)

Scania създаде най-големия часовник в света, използвайки 14 от своите камиони. Машините са били използвани за изобразяването на 3 гигантски стрелки, въртящи се на обща площ от 69 677 кв. метра. Още по-впечатляващото е, че часовникът не е бил статичен, а камионите са се движили в продължение на 24 часа.

Идеята на маркетинговия екип била да се демонстрира системата за телематика на борда на камионите от последно поколение на Scania. “Камионите са големи и мощни машини, но те също така са сложни и изтънчено проектирани произведения на инженерното изкуство. Точно като часовниците. Всеки камион трябваше да бъде оптимизиран за изпълняването на специфичната си задача в огромния часовник. Наблюдавахме и анализирахме поведението на всеки камион в реално време чрез нашата система за свързаност, която направи целия проект възможен,“ коментира маркетинг шефът на Scania – Стафан Арвас.

Всяка една от 14-те машини, използвани за изграждането на часовника, е от последната S-серия на Scania и разполага с двигател с мощност от 500 к.с. За да се движат в продължение на цяло денонощие, зад воланите са се редували общо 90 професионални шофьори. Машините в секундарника трябвало да въртят обиколки при точно определена скорост, като камионите в края на стрелката трябвало да се движат с точно 53 км/ч, докато най-вътрешният трябвало да поддържа точно 13 км/ч.

Влекачите в голямата и малката стрелки, междувременно, се придвижвали в изключително прецизни и добре координирани серии от потегляния и спирания. Звучи лесно на хартия, но изпълнението на задачата и самият синхрон при несвършващия завой надясно, е била изключително сложна операция. Особено за шофьорите, грижещи се за движението на секундарника.

Един от тези шофьори, Елин Енгстром, споделя: „Най-трудното предизвикателство бе прецизността и пунктуалността при изпълнението. Часовникът е ултимативният тест за поддържането на посока и скорост непрестанно в продължение на 24 часа. Всички шофьори трябваше да бъдем в перфектен синхрон, а прецизността беше ключът към постигането на този впечатляващ резултат.“

През цялото това време, всички показатели на камионите са били наблюдавани дистанционно от системата на Scania.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:09 2
+ 0
- 0
sffsdf16745

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:04 1
+ 0
- 0
sffsdf16745
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.