26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Setra с душа на Mercedes - новият S 531 DT (видео)

Пазарът на автобусите за пътнически превози е много интересен и динамичен и също толкова конкурентен. Все пак, когато става въпрос за превоз на голям брой хора, компромисите са нещо, което никой производител не иска да прави. А с новото поколение Setra S 531 DT от компанията-собственик Daimler със сигурност искат да оглавят сегмента на двуетажните пътнически автобуси.

За тази цел производителят е използвал много от похватите си, дали успех на леките автомобили Mercedes. Усещането за лукс и простор е налице, както и специалната система за ароматизиране на S-Class. Тя има привидно незначителна, но всъщност важна функция. Да посреща пътниците с аромата на прекрасен парфюм, особено ако те са се навъртали около автобуса с вече запален двигател. А това е прекасно усещане за гостоприемност, което се създава у пасажерите.

Друг любопитен факт е изключително ниското съпротивление на този огромен автобус. Ако мислите, че дизайнерите не вземат предвид аеродинамиката, когато проектират тези кубични гиганти, то много се лъжете. А тези на Setra са успяли да доведат коефициента на въздушно съпротивление до 0.35. Точно толкова е и на Ford Focus RS. Вероятно сега си давате сметка за какъв шедьоръв на автобусостроенето става въпрос.

Машината може да превози до 83 пътници и багажа им, който спокойно се побира в отделението с обем от 8.4 кубични метра. Съвсем очаквано налични са всички екстри за дълъг път, които може да откриете и в самолета - тоалетна, малка кухня и много различни отделения с разнообразни функции.

Добрата новина за собствениците на машината пък е намаленият разход и увеличения резервоар от 510 на 540 литра. Според производителя тази машина ще спестява по 3000 литра гориво на година при пробег от 100 000 км, което при всички положения е добре дошло като икономия. Това е възможно и благодарение на новата конфигурация на 12.8-литровия двигател с 510 к.с., чиито 2500 Нм максимален въртящ момент идват при едва 1100 оборота в минута.

Сигурността също не е пренебрагната, като возилото е натъпкано със сензори за разпознаване и реагиране на препятствия, автомобили и дори хора. За първи път в света в автобус е интегрирана системата Active Brake Assist 4, която не само алармира, но и поема контрола над спирането при нужда. Друга нова функция е системата Sideguard Assist, взета от камионите на Mercedes и помагаща за следене на трафика отстрани на автобуса.

Етикети:MercedesS 531 DTSetra


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:31 1
+ 0
- 0
sffsdf26850
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.