28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Shaman 8x8: 4-тонно чудовище, което не потъва в блатата (видео)

Shaman 8x8 е дело на руската фирма Авторос. Всъдеходът е качен на големи балонни гуми с ниско налягане. Задвижването се осигурява от съвременен турбодизелов двигател Iveco с обем три литра и максимална мощност 176 к.с. Агрегатът предава тягата си към всичките 8 колела на всъдехода, като максималната скорост на возилото е около 70 км/ч.

Конструкцията на гумите с ниско налягане на въздуха и огромната им контактна площ позволява натиска към повърхността на Avtoros Shaman 8x8 да е минимален. Тежащият четири тона офроудър с четири оси не потъва в мочурищата, а се придвижва по повърхността.

Avtoros Shaman 8x8 е дълъг 6,3 метра, широк 2,5 метра и висок 2,7 метра. Благодарение на масивните гуми, клирънсът му е почти половин метър. „Шаман” разчита на доста иновативни и интересни решения за конструирането на мостовете – от двете страни на рамата са разположени 4 двойни напречни носачи, закрепени с фланец, които се задвижват от свободно въртящи се валове. Тази конструкция, според създателите й, има две основни предимства: компонентите са много лесни за управление, а освен това са и взаимно заменяеми, благодарение на идентичната конструкция на всички окачвания. Така могат да се управляват всички колела.

При необходимост всяка ос може да се накланя в желаната посока. Дали страничен "рачешки ход" или в противоположна посока, с минимален радиус на завиване, възможностите са безкрайни. Всички оси са оборудвани с блокаж на диференциала.
Водачът седи централно в кабината на Shaman 8х8, а управлението се извършва от конвенционален волан. В зависимост от нуждите, всъдеходът може да се произведе като товарна машина или като пътническа, превозваща до 9 души.

Дизайнът с малки разстояния между предните и задните двойки оси, както и голямата ширина, позволяват на всъдехода да се движи през екстремни терени с отрицателни ъгли и наклони, както и през стръмни склонове, тъй като почти винаги най-малко 4 колела са „захапали” здраво терена. Ако и това не помогне, може да се използва монтираната отпред лебедка.

Shaman 8х8 е с олекотена конструкция, благодарение на използването на алуминий и пластмаса. Двигателят е разположен високо в централната част на конструкцията, а задвижването на колелата става по хидравличен път. Това дава възможност в задната част на превозното средство да бъде монтиран витлов двигател, с който амфибията да се придвижва по-бързо във вода.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:12 2
+ 0
- 0
sffsdf14982

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:05 1
+ 0
- 0
sffsdf14982
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.