29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Спрете да правите тези 10 неща и ще удължите живота на колата си

Снимка: freeimages.com

Независимо дали гледате на колата си просто като инструмент за придвижване или нещо повече, винаги е добре да знаете, че е в добра кондиция. Истината обаче е, че никой не е идеален шофьор и автомобилът често понася тежестта от грешките на "задкормилното устройство". Ако искате возилото ви прекара дълъг и възможно най-безпроблемен живот, ето десет идеи за промени в стила на каране, с които можете да го постигнете. 

1. Не давайте на газ на студен двигател

Това е сред първите неща, които се или поне би трябвало да се обясняват на шофьор-новобранец. Когато запалите колата, не потегляйте веднага, а вместо това почакайте минутка-две, за да може маслото поне да започне да циркулира из мотора и да се загрее. Резките температури скове при подаване на повечко газ при студен блок не се отразяват добре и защото натоварват излишно движещите се части, които така или иначе работят с нисък толеранс. Затова проявете търпения следващия път като завъртите ключа.

2. Не превключвайте мигновено от задна на първа
Стандартна ситуация: излизате от паркомясто на задна, след което директно засилвате скоростния лост към първа предавка и потегляте. Ако искате да пощадите скоростната кутия и по този начин да й дадете шанс да изкара по-дълго, спрете на място преди да превключите на първа.

3. Не си дръжте ръката върху скоростния лост постоянно
Може и да е страшно удобно, но не използвайте ръчката за опора за дясната ръка. Правейки го можете да износите както втулките на лоста, така и синхронизаторите на трансмисията. Именно затова този комфорт не е най-доброто нещо за колата.

4. Не използвайте съединителя, когато не е нужно
Какво имаме предвид под "не е нужно"? Ако се на червен светофар, вместо да чакате с натиснат педал или да пълзите със сантиметри на полусъединител, просто изключете от скорост. Така ще опазите както феродовия, така и притискателния диск. Ненужното задържане на съединителя натиснат може да има негативен ефект и върху аксиалния лагер. Не казваме да изключвате от скорост за няколкосекундно спиране, но принципът е ясен.

5. Не ускорявайте и не спирайте рязко без причина
"Настъпването" на колата не е само неикономично, но и цялостно натоварва автомобила. Силното спиране, освен когато е с цел да се избегне инцидент, разбира се, също така съкращава живота на спирачките, тъй износва преждевременно накладките и спирачните дискове (или барабани, ако сте от старата школа). Всичко това са добри причини да пощадите компонентите и да карате по-плавно.

6. Не се спускайте, използвайки постоянно спирачките
Спускането по наклон с постоянно натиснат педал на спирачките е абсолютно противопоказно. Не само можете да ги прегреете, което да намали драстично ефективността им, но и така ги износвате по-бързо. Вместо това просто превключете на по-ниска предавка и оставете на двигателя да забави спускането.

7. Не карайте на почти празен резервоар
Надали за някой е приятно да се оръсва на бензиностанцията, но шофирането на изпарения в резервоара може да доведе до лесно предотвратими ремонти. Горивото трябва да охлажда горивната помпа и когато тя е на сухо, може да прегрее и изгори. Затова следващия път като лампичката за ниско ниво светне, не се стискайте, а налейте някой друг литър.

8. Не носете излишен товар
Колкото повече багаж возите в колата, толкова повече гориво изразходва тя, толкова повече се натоварват окачването и спирачките. Това не означава винаги да пътувате с празен багажник и да молите приятелите да си вземат такси, за да не тежат, но пък няма причина да карате автомобила да разняся каквото и да е излишно нещо, което може да си остане вкъщи.

9. Не паркирайте със свалена ръчна спирачка
Става въпрос най-вече за собствениците на коли с автоматични трансмисии. Вместо само да превключвате на P при паркиране, използвайте и ръчната спирачка. Иначе, особено ако сте спрели на наклон, оставяте тежестта на колата върху малко палче в скоростната кутия. Така или иначе ремонтите на автоматик за безбожно скъпи, удължете живота на трансмисията като просто издърпате ръчната.

10. Не пренебрегвайте признаците на повреда
Ако колата започне да хлопа, тропа, дрънчи, вибрира или да прави каквото и да е необичайно, не я игнорирайте. Да, навярно ще можете да понесете някакви странни звуци, но те подсказват, че нещо не е наред. Това, което първоначално е лесен, бърз и евтин ремонт, след време може да излезе много солено и да скъси живота на возилото ви.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:50 1
+ 0
- 0
sffsdf23714
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.