28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Suziki разработва луноход за Google Lunar X Prize

Все по-близо сме до най-интересната част от състезанието Google Lunar X Prize, вдъхновило инженери и технологични предприемачи от целия свят да разработят нискобюджетен роботизиран метод за изследване на Космоса. Идеалната цел на конкурса е до 31 декември 2017 г. да приземи високопроходим апарат на Луната, който да изпрати снимки и видеоклипове от мястото към Земята.

Участниците в състезанието са подчинени на определени изисквания, едно от които е корабите им не само да се приземят на Луната, но и да се придвижат минимум 500 метра по повърхността й. Ето защо създаването на лека и проходима конструкция е от особено значение в тази надпревара. Сред участниците се включиха стартъпи, научни институти и дори автомобилни производители като Audi, със своя Lunar Quattro.

Отборът от Япония Hakuto е един от общо петте финалисти, които ще се борят за голямата награда от 20 милиона щатски долара. Първият частно финансиран екип в страната на изгряващото слънце, който се е посветил в изследването на Луната, избра Suzuki като свой партньор при разработването на този уникален космически кораб.

"Развълнувани сме от сътрудничеството със Suzuki, защото оптимизирането на теглото и задвижването на четирите колела са много важни характеристики за успешното функциониране на изследователския ни луноход. Доверяваме се на опита, който Suzuki има в производството на малки и проходими коли”, заявява ръководителят на HAKUTO г-н Такеши Хакамада.

Значителният опит и технологичните познания на Suzuki допринасят за намаляване на теглото на луноходчето, което е изключително важно както за оптимизирането на разходите за изстрелването му от Земята, така и за успешното му придвижване по пясъчната повърхност на Луната. Космическият апарат на Hakuto е оборудван с технологията за задвижване на четирите колела AllGrip, която се използва при моделите от автомобилната гама на японския производител - VITARA, SX4 S-CROSS, JIMNY, IGNIS и SWIFT.

"За нас е голямо удоволствие, че подкрепяхме Hakuto в тази мисия за изследване на Луната. Ние сме напълно съгласни с факта, че HAKUTO преследва сбъдването на една мечта чрез създаването на това малко лунно превозно средство. Ние с нетърпение очакваме успешното проучване на Луната с автомобил, в който са вградени технологиите на SUZUKI", казва г-н Тошихиро Сузуки – президент на Suzuki Motor Corporation.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:29 1
+ 0
- 0
sffsdf27795
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.