30 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Търновските мотористи стартираха протестите срещу новия Застрахователен кодекс

Мълчалив протест срещу годишната застраховка „Гражданска отговорност“, събра пред паметника „Майка България“ във Велико Търново над 30 моторджии, съобщи на сайта си в-к „Борба“. Той се състоя в събота и бе организиран основно от членове на мотоклуб Old Bastards MC, както и някои представители на Bad Company MCC и MCC „Боляри”. Те се обявиха срещу това, че трябва да плащат целогодишно полицата, а не само за 6 месеца, докато карат машините си. 

Негодуванието им бе подкрепено и от няколко „свободни“ мотористи, както и от някои притежатели на каравани и кемпери, които са в същата ситуация. Интересно е да отбележим, че един от членовете на Old Bastards MC пристигна с мотора при силен снеговалеж. Въпреки ранният час (16.00 часа), той бе веднага притеснен от органите на реда и предупреден „да не вдига шум“.

„Това е крайно несправедливо, една застраховка е около 140 лв. Повечето от нас имат и автомобили, а сами преценете, като прибавим всички застраховки и винетките, колко се плаща накрая“, коментира един от активистите на местното мотодвижение - бизнесменът Петър Стефанов.

Заедно с него, в протеста, който може да прерасне в ефективна стачка, бяха и представители на всички мотоклубове в региона. Застраховката „Гражданска отговорност” целогодишно се въвежда за мотори и каравани с измененията в Кодекса за застраховането, влезли в сила от 1 януари т. г. Съгласно промените автоматично ще бъде прекратявана регистрацията на превозните средства, които са без сключена застраховка за цялата 2016 г. Около 350 000 са МПС-ата в цялата страна, които ще бъдат свалени от отчет в КАТ до два месеца.

Протестиращите моторджии предупреждават, че малко хора са запознати с промените, които представляват поредния пример за това как в България всичко се прави тихомълком. Според тях, не е честно, ако човек използва своята кола или мотоциклет само няколко месеца, да плаща застраховка за цялата година. Друга несправедливост, посочена от рокерите, е, че данъкът за техните мотори е колкото на луксозна кола. За моторите няма никакви облекчения, въпреки че използват по-малко гориво, замърсяват по-малко, заемат по-малко място на паркингите, а и не могат да бъдат използвани целогодишно предвид метеорологичните условия.

Следващият протест срещу промените в новия Застрахователен кодекс ще бъде във Варна на 22-ри януари, следват София и останалите големи градове в страната.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:30 2
+ 0
- 0
sffsdf6258
КОЙ 20.01 2016 в 09:34 1
+ 6
- 1
Поредния експеримент на некадърните Български политици. Ами вземете пример от това как е в другите държави в Европа като не ви стига акъла да измислите нещо работещо и полезно.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.